Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισε το ψήφισμα που υπέβαλε η Μάλτα, το οποίο ζητά «επείγουσες και εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερών».
Λίγες ώρες μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο στη Γάζα, δώδεκα μόνιμα μέλη ψήφισαν υπέρ, ενώ τρία απείχαν. Ο λόγος για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένου Βασίλειο και τη Ρωσία.
Η τελευταία, μάλιστα, απέτυχε σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να τροποποιήσει το ψήφισμα ώστε να συμπεριλάβει μια έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών.
Το προσχέδιο ζητά από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως όσον αφορά την προστασία των αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών.
{https://twitter.com/loucharbon/status/1724891205409075251}
Πρόκειται για την πέμπτη απόπειρα του Συμβουλίου να αναλάβει δράση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας προσπάθησε τέσσερις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο να δράσει. Η Ρωσία απέτυχε δύο φορές να συγκεντρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες ψήφους, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που είχε συνταχθεί από τη Βραζιλία και η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, το ψήφισμα δεν καταδικάζει τις ενέργειες της Χαμάς – ένα σημείο διαφωνίας για τους συμμάχους του Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Το Συμβούλιο ζήτησε “επείγουσες και παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας για επαρκή αριθμό ημερών, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης, ταχεία, ασφαλής και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr