• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Μπάιντεν-Σι: Συνάντηση για την αποκατάσταση της στρατιωτικής επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

15:45 - 10 Νοε 2023 | Ειδήσεις
Μπάιντεν-Σι: Συνάντηση για την αποκατάσταση της στρατιωτικής επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έχει οριστεί για την επόμενη Τετάρτη (15/11) στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θέτοντας ένα τεστ για το εάν οι δύο άνδρες μπορούν να επιβραδύνουν μια καθοδική πορεία στις σχέσεις σε μια στιγμή έντονης παγκόσμιας αναταραχής.
Image on Reporter.gr Image on Reporter.gr Image on Reporter.gr Image on Reporter.gr

Σύμφωνα με το CNN, οι συνομιλίες δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντική απόψυξη στην πιο σημαντική διμερή σχέση στον κόσμο.

Αντ 'αυτού, το γεγονός ότι η συνάντηση συμβαίνει θεωρείται από τους βοηθούς του Λευκού Οίκου ως θετικό σημάδι μετά από μήνες τριβής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ηγέτες ελπίζουν να αναπτύξουν ένα «πλαίσιο» για τη διαχείριση επιτυχημένων ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων, με στόχο να ξεκαθαρίσουν τις εσφαλμένες αντιλήψεις και να αποφευχθούν εκπλήξεις.

Image on Reporter.gr Image on Reporter.gr Image on Reporter.gr Image on Reporter.gr

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι βοηθοί του Μπάιντεν εισέρχονται στη σύνοδο κορυφής με ρεαλιστικές προσδοκίες και δεν αναμένουν έναν μακρύ κατάλογο αποτελεσμάτων στη συνέχεια.

Αντιμέτωπος με μια αλυσιδωτή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και έναν σκληρό πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να αποτρέψει μια άλλη παγκόσμια κρίση από το να εκραγεί υπό την εποπτεία του. Η αποκατάσταση ενός βαθμού σταθερότητας στη σχέση Ουάσιγκτον-Πεκίνου ήταν μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής του, ακόμη και όταν οι παγκόσμιες εντάσεις φουντώνουν.

Ο κατάλογος των θεμάτων που αναμένεται να προκύψουν στις συνομιλίες είναι μακρύς.

Περιλαμβάνει την αποκατάσταση της στρατιωτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ένας κύριος στόχος για τον Μπάιντεν, ο οποίος σχεδιάζει να πιέσει τον Σι για το θέμα.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται οι συγκρούσεις στο Ισραήλ και την Ουκρανία -τομείς δυνητικής συνεργασίας-, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι βαθιές διαφωνίες σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στρατιωτική κλιμάκωση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν.

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν μέσω μιας μεγάλης συνάντησης ηγετών του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια, ήταν μήνες στα σκαριά και απαιτούσε εντατικές προετοιμασίες και από τις δύο πλευρές. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέμεναν από την Κίνα να ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή του Σι το πρωί της Παρασκευής, (ώρα Ανατολής). Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες θα είναι εκτεταμένες και θα επεκταθούν σε πολλαπλές συνεδριάσεις εργασίας.
 
 Παρά τη βαθιά και προφανώς θερμή προσωπική σχέση που καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως αντιπρόεδροι, ο Μπάιντεν και ο Σι επέβλεψαν την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Τα σημεία τριβής περιλαμβάνουν την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεκδικεί ως δικό του και το οποίο έχει ορκιστεί να καταλάβει με τη βία εάν είναι απαραίτητο. Το νησί θα διεξαγάγει εκλογές τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις ευαισθησίες γύρω από το καθεστώς του.

Η σχέση έχει επίσης ενταθεί από τα νέα όρια που επέβαλε ο Μπάιντεν στην προηγμένη τεχνολογία που εξάγεται στην Κίνα στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν πιέσει την Κίνα να διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο τόσο στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς όσο και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ενθαρρύνοντας τη χώρα να ενισχύσει τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή.

«Αυτή τη στιγμή, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα εισέρχονται στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Σι αναμένοντας να βελτιώσουν σημαντικά ή να επαναφέρουν τη σχέση», δήλωσε ο Bonny Lin, διευθυντής του China Power Project και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Αντίθετα, η συνάντηση θα αφορά τη διαχείριση και τη σταθεροποίηση της διμερούς σχέσης, τη βελτίωση της επικοινωνίας και τη μείωση των παρεξηγήσεων πριν συμβούν».

Η σύνοδος κορυφής της Τετάρτης θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που ο Μπάιντεν και ο Σι συναντώνται προσωπικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Τελευταία φορά ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο πριν από ένα χρόνο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί. Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να καθορίσει μια βασική γραμμή για τη σχέση εν μέσω αυξημένης οικονομικής και στρατιωτικής έντασης.

Αναχωρώντας από το νησί της Ινδονησίας, οι δύο πλευρές φάνηκαν σε καλό δρόμο για να συμμετάσχουν σε πιο τακτικές συνομιλίες. Αλλά μήνες αργότερα, μια αντιπαράθεση σχετικά με ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι βύθισε τις ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων.

Μετά από μια επίσκεψη στην Ταϊβάν το περασμένο καλοκαίρι από την τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, το Πεκίνο διέκοψε απότομα την επικοινωνία με τον αμερικανικό στρατό, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων για την προοπτική κακής επικοινωνίας ή εσφαλμένου υπολογισμού στις τεταμένες αμφισβητούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ή γύρω από την Ταϊβάν.

Οι προσπάθειες αποκατάστασης των στρατιωτικών καναλιών έχουν σταματήσει, ακόμη και όταν μια σταθερή ροή αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν επισκεφθεί το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen και της υπουργού Εμπορίου Gina Raimondo.

Ωστόσο, σημάδια βελτίωσης έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες και Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής θα οδηγήσει στην επανέναρξη της στρατιωτικής επικοινωνίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον πρόεδρο Biden στον Λευκό Οίκο.

Πριν από τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προσκάλεσε τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λίβεν, γνωστό ως «οικονομικό τσάρο» της χώρας, για μια διήμερη συνάντηση που ξεκινά την Πέμπτη.

Και αυτή την εβδομάδα ένας ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ουάσινγκτον. Οι πρόσφατες συναντήσεις υψηλού επιπέδου έστειλαν «θετικά μηνύματα και αύξησαν τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για τη βελτίωση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ κατά τη διάρκεια φόρουμ του Bloomberg στη Σιγκαπούρη.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την επικοινωνία και τον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα επίπεδα, να προωθήσουμε αμοιβαία επωφελή συνεργασία, να διαχειριστούμε σωστά τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις», δήλωσε ο Χαν.

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News
Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 10 Νοε 2023
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman