«Η βασική έλλειψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα, θα ήταν στο απλό, λευκό, μακρύκοκκο ρύζι της Ινδίας, κακής ποιότητας ρύζι, το οποίο αποστέλλεται σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας», δήλωσε στο CNBC ο Peter Bachmann, αντιπρόεδρος πολιτικής και κυβερνητικών υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. «Όταν επιβάλλουν μια απαγόρευση, αυτό επηρεάζει πρώτα και πιο σκληρά τις αναπτυσσόμενες χώρες».
Αρχικά, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού και επέβαλε δασμό 20% στις εξαγωγές ορισμένων ποικιλιών ρυζιού τον Σεπτέμβριο του 2022. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2023, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές του απλού, λευκού, μακρύκοκκου ρυζιού της.
«Η Ινδία είναι μια χώρα που έχει υποφέρει σε σημαντικό βαθμό από επισιτιστική ανασφάλεια, οπότε είναι κατανοητή η επιθυμία να εξασφαλιστεί η κατάλληλη διαθεσιμότητα βασικών τροφίμων, όπως το ρύζι, εντός της χώρας», δήλωσε στο CNBC ο Will Kletter, αντιπρόεδρος επιχειρήσεων και στρατηγικής της ClimateAi. «Όμως, γίνεται μία ανταλλαγή».
Οι εξαγωγές ρυζιού της Ινδίας αποτελούν το 40% της αγοράς, οπότε τυχόν απαγορεύσεις εξαγωγών επηρεάζουν γρήγορα τις παγκόσμιες τιμές. Οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 15% ως 20%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 12 ετών, σύμφωνα με το International Food Policy Research Institute.
«[Η Ινδία] προσπαθεί να εξασφαλίσει αρκετό ρύζι στις εγχώριες αγορές της, ώστε οι τιμές του να μειωθούν για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Bachmann. Μέρος του προβλήματος είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια αντιμετωπίζει το ίδιο αυξανόμενο κόστος ενέργειας και λιπασμάτων, σε σύγκριση με άλλα γεωργικά προϊόντα, οι τιμές του ρυζιού παρέμειναν σχετικά σταθερές. Οι Αμερικανοί αγρότες ρυζιού αντιμετωπίζουν τις ίδιες ασταθείς τιμές.
«Οι αγρότες μας, θα τα βάλουν με οποιονδήποτε αγρότη ρυζιού», δήλωσε στο CNBC ο Michael Klein, αντιπρόεδρος επικοινωνίας και εγχώριας προώθησης της USA Rice. «Αλλά, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ξένη κυβέρνηση».
Όταν οι αμερικανικές καλλιέργειες ρυζιού αγωνίστηκαν για να παραμείνουν κερδοφόρες, καθώς οι παγκόσμιες τιμές ρυζιού δεν αντιστοιχούσαν στις αυξανόμενες δαπάνες, το Κογκρέσο ψήφισε την προσφορά $250 εκατομμυρίων, ως συμπληρωματική χρηματοδότηση. «Αυτά τα προγράμματα υπάρχουν μόνο και μόνο για να εμποδίσουν τους αγρότες να καταρρεύσουν, επειδή αυτό θα ήταν μια τεράστια καταστροφή", δήλωσε ο Klein.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr