Η Επιτροπή Ανάπτυξης απαιτεί μια πιο καινοτόμο προσέγγιση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ εκφράζει ανησυχία για την ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια για τρέχουσες και ξεχασμένες κρίσεις.
Στην έκθεση – που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 15 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 2 αποχές – η Επιτροπή Ανάπτυξης τονίζει ότι η Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τους προϋπολογισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς συμβιβασμούς στους υπάρχοντες προϋπολογισμούς ανάπτυξης.
Εκφράζουν την υποστήριξή τους στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2023 και τα οποία ενθάρρυναν τα κράτη μέλη να δαπανήσουν το 10% της αναπτυξιακής τους βοήθειας για ανθρωπιστική βοήθεια και ζητούν την ταχεία εφαρμογή τους.
Τονίζουν δε ότι, εκτός από τους αυξημένους προϋπολογισμούς για τη βοήθεια και την επίλυση του διευρυνόμενου κενού ανθρωπιστικής χρηματοδότησης, η ΕΕ θα πρέπει, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2021-2027, να συμπεριλάβει σημαντική αύξηση στον προϋπολογισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αυτό θα αντικατοπτρίζει το νέο ανθρωπιστικό τοπίο, με υψηλού προφίλ και ξεχασμένες κρίσεις που εκτείνουν τις παγκόσμιες ικανότητες, και θα εξοπλίζει την ΕΕ ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις επείγουσες ανάγκες των πιο ευάλωτων.
Οι ευρωβουλευτές στην έκθεσή τους υπογραμμίζουν ότι, οποιαδήποτε χρηματοδότηση πρέπει να είναι συμπληρωματική και όχι να υποκαθιστά την υπάρχουσα χρηματοδότηση
Η έκθεση προειδοποιεί, επίσης, για την μη ισορροπημένη κατανομή της βοήθειας σε ανθρωπιστικές κρίσεις, ενώ τονίζει τη σημασία της αύξησης της χρηματοδότησης για τη δράση για το κλίμα και ειδικότερα την προσαρμογή και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, την εκπαίδευση, την υγεία και τις ανισότητες των φύλων κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Ο εισηγητής, Πορτογάλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Carlos Zorrinho δήλωσε:
«Όταν ο κόσμος χρειάζεται να εφαρμόζονται οι ανθρωπιστικές αρχές περισσότερο από ποτέ, η έγκριση από τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών μιας καινοτόμου στρατηγικής αποτελεί ισχυρή θέση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απαιτεί αυξημένη χρηματοδότηση και βελτιωμένη παράδοση, τοποθετώντας το Κοινοβούλιο στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και όσων βρίσκονται στο έδαφος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συστημικές κρίσεις, που συχνά ξεχνιούνται».
Η έκθεση θα υποβληθεί τώρα σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τρέχουσα ενδεικτική ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2023.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr