Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν με 26 ψήφους υπέρ, 2 ψήφους κατά και 3 αποχές, το σχέδιο έκθεσης για την αύξηση της διαφάνειας και της ανιχνεύσιμης εισαγωγής και εξαγωγής πυροβόλων όπλων.
Αυτή η ψηφοφορία καθορίζει τη θέση του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με τον κανονισμό, ο οποίος αναμένεται να λάβει την υποστήριξη της ολομέλειας τον Νοέμβριο.
Η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση των κανόνων το 2022, καθώς επί του παρόντος δεν είναι υποχρεωτικό για τα κράτη μέλη να παρέχουν ηλεκτρονικά δεδομένα σχετικά με την εισαγωγή και την εξαγωγή πυροβόλων όπλων για πολιτική χρήση.
Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης της ΕΕ για κατασκευαστές και αντιπροσώπους θα αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα που βασίζονται κυρίως σε χαρτί. Η καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών των χωρών θα καταστήσει πιο δύσκολο για τα άτομα που «ψωνίζουν» στην ΕΕ να λάβουν άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής.
Οι νέοι κανόνες θα καθιστούν επίσης υποχρεωτική τη σήμανση των εισαγόμενων όπλων και των βασικών εξαρτημάτων τους, βελτιώνοντας την ιχνηλασιμότητα και αποφεύγοντας τα αποκαλούμενα «όπλα φαντάσματα», πυροβόλα όπλα που συναρμολογούνται εκ νέου με μη επισημασμένα εξαρτήματα.
Στο σχέδιο έκθεσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης το συντομότερο δυνατό. και πληροφορίες σχετικά με τη διοίκηση και την επιβολή των ελέγχων σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης ότι οι εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες θα πρέπει να τιμωρούνται αναλογικά με τον ετήσιο παγκόσμιο κύκλο εργασιών τους.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 35 εκατομμύρια παράνομα πυροβόλα όπλα που ανήκουν σε πολίτες στην ΕΕ, που αντιστοιχεί στο 56% του εκτιμώμενου συνόλου των πυροβόλων όπλων, και περίπου 630.000 πυροβόλα όπλα αναφέρονται ως κλεμμένα ή χαμένα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.
«Τα στοιχεία είναι απλά συγκλονιστικά και απαράδεκτα. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι τα κράτη μέλη δεν χρειάζεται καν να υποβάλλουν υποχρεωτικά στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Για τις εισαγωγές, δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των παράνομων πυροβόλων όπλων θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Αλλά χωρίς αξιόπιστα δεδομένα, είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα. Όλα τα μη καταχωρημένα πυροβόλα όπλα θα μπορούσαν, στη χειρότερη περίπτωση, να χρησιμοποιηθούν για μαζική βολή, για παράδειγμα. Όσο περισσότερα παράνομα όπλα είναι διαθέσιμα, τόσο πιο εύκολο είναι να αποκτήσετε ένα όπλο για να διαπράξετε ένα έγκλημα. Πρέπει λοιπόν επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα εναρμονισμένο νομικό πλαίσιο για ελέγχους εισαγωγών και εξαγωγών χωρίς κενά», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Bernd Lange (S&D, DE), πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και εισηγητής του φακέλου, προσθέτοντας:
«Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εστίασή στην ιχνηλασιμότητα, την ποιότητα των δεδομένων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Δώσαμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια.
Γιατί να είναι μυστικός ο αριθμός των εισαγωγών και των εξαγωγών.
Απαιτούμε να αποκαλυφθούν αυτά τα στοιχεία από τα κράτη μέλη όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο κοινό. Όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη με τα πυροβόλα όπλα για πολιτική χρήση.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ αποφάσισε να ενημερώσει τη νομοθεσία της για τα πολιτικά πυροβόλα όπλα. Τον Οκτώβριο του 2022, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού σχετικά με τα μέτρα εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων, των βασικών συστατικών τους και των πυρομαχικών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμπορίας και να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr