Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος της «εξολόθρευσης» της Χαμάς μπορεί να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να είναι «μια τεράστια πρόκληση».
Σήμερα, ο εκπρόσωπος του IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται «για τα επόμενα στάδια της μάχης», ενώ με τη σειρά του ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ τόνισε στο CNN ότι ο στρατός έχει καλέσει «περίπου 300.000 εφέδρους προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση».
Την Παρασκευή, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι τουλάχιστον 23.000 κάτοικοι της πόλης Kiryat Shmona, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, κλήθηκαν να απομακρυνθούν, πέραν ενός προηγουμένου σχεδίου για την εκκένωση 28 κοινοτήτων που ζουν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα λιβανικά σύνορα.
Στο μεταξύ, στο διάγγελμά του με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι θα στείλει «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» στο Κογκρέσο για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. «Αθώωσε» δε ξανά το Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα.
«Δεν θα αφήσουμε τρομοκράτες σαν την Χαμάς και τύραννους σαν τον Πούτιν να νικήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση των ομήρων
Το μεσημέρι της Παρασκευής (20/10) ο ισραηλινός στρατός μίλησε για την κατάσταση των ομήρων που έπιασε η Χαμάς. Πάνω από 20 από τους ομήρους είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, ενώ δέκα με είκοσι είναι άνω των 60. Μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των ομήρων είναι άγνωστος με τον Ισραηλινό στρατό να μιλά για 203, ενώ εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, είπε τη Δευτέρα ότι είναι γύρω στους 250.
Ο Αμπού Ομπάντια είπε ότι οι «Ταξιαρχίες αλ Κασάμ» κρατούν κάπου 200 ομήρους, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στα χέρια άλλων οργανώσεων στη Γάζα, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους λόγω των αδιάκοπων ισραηλινών βομβαρδισμών.
Μοναδική αχτίδα φωτός, η είδηση που μετέδωσε το BBC πως η Χαμάς συζητά ανταλλαγή αιχμαλώτων με κατάπαυση του πυρός.
Τι σημειώνει ο ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια
Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω», δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς.
«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.
Παράλληλα, οποιαδήποτε κλιμάκωση ή ακόμη και συνέχιση της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι «καταστροφική» για τον τοπικό πληθυσμό, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση συμβούλευσε τους ολλανδούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο.
Η Αίγυπτος ανοίγει το πέρασμα της Ράφα
Αν και το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα, οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα.
Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ' όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα «αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr