Ενόψει της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι διπλωματικές προσπάθειες επικεντρώνονται το πέρασμα της Ράφα, το οποίο και παρέμεινε κλειστό για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας, χωρίς να μπορούν να περάσουν στην Αίγυπτο ούτε πολίτες της Γάζας ούτε ξένοι υπήκοοι καθώς και οποιοδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια.
Εκατοντάδες τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες παραμένουν εδώ και ημέρες στην Αίγυπτο, εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή τους.
«Παράθυρο» ελπίδας
Το πέρασμα της Ράφας αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για όσους αναζητούν έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους περισσότερους Παλαιστινίους να συγκεντρώνονται εκεί προκειμένου να αποκτήσουν άδεια εξόδου.
Το πέρασμα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γάζας, στα σύνορα με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου. Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος βρίσκεται η Ράφα, μια πόλη που ισοπεδώθηκε από τον αιγυπτιακό στρατό προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή αμάχων και μαχητών πρώην κατοίκων της. Ελέγχεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ενώ η διέλευση παρακολουθείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διάβαση, παρέμεινε κλειστή έπειτα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς το 2008, το 2014 και το 2021. Με βάση την τελευταία συμφωνία με την Αίγυπτο, που υπογράφηκε το 2007, από το πέρασμα της Ράφα, επιτρέπεται η διέλευση μόνο ξένων υπηκόων. Αναφορικά με τη ροή προμηθειών που έρχεται στη Γάζα μέσω της Ράφα, απαιτείται η έγκριση από το Ισραήλ.
Η Αίγυπτος έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις μέσω του περάσματος και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τη χώρα ότι ενισχύει τον 16ετή αποκλεισμό του Ισραήλ.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν είναι μέχρι στιγμής πρόθυμοι να ανοίξουν το πέρασμα για οποιαδήποτε μετακίνηση ανθρώπων, εκτός εάν το Ισραήλ επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στη λωρίδα, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μόνιμη εγκατάσταση περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr