Στις δηλώσεις του εκτίμησε πως «το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα δίλημμα. Παρότι δίνουν την εντύπωση οι Ισραηλινοί ότι θα εισβάλλουν, θα εκκαθαρίσουν όπως έχουν ανακοινώσει την Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, οι γεωπολιτικές προεκτάσεις μιας χερσαίας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν γίνει σαφείς από το αντίπαλο στρατόπεδο του Ισραήλ, δηλαδή το Ιράν και το «σιιτικό άξονα» της αντίστασης στην περιοχή».
Όπως διαπιστώνει «Αυτή τη στιγμή η καθυστέρηση που υπάρχει εγείρει ερωτηματικά σε πρώτη φάση για το αν όντως θα προχωρήσει το Ισραήλ. Έχουν δοθεί εξηγήσεις από την πλευρά του Τελ Αβίβ ότι αυτό οφείλεται σε καθυστέρηση λόγω καιρικών συνθηκών και τοπικών νεφώσεων. Απομένει να δούμε αν η διπλωματία έστω και την τελευταία στιγμή θα αποβεί καρποφόρα».
Για το κατά πόσο βλάπτει το Ισραήλ επικοινωνιακά η εκκρεμότητα για το πότε ξεκινά η χερσαία επιχείρηση στο Βόρειο τμήμα της Γάζας επισήμανε:
«Προφανώς και το βλάπτει αυτή η συγκεχυμένη κατάσταση. Τα ερωτηματικά εγείρονται ήδη προς την λαβωμένη ισραηλινή ηγεσία από τα προ οκτώ ημερών γεγονότα στο εσωτερικό του νότιου Ισραήλ. Η πλευρά των Παλαιστινίων είναι προετοιμασμένη»
Όπως τόνισε Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όλη η δημοσιότητα και η επικοινωνία προβάλλεται από την πλευρά του Ισραήλ, δηλαδή πίσω από τις γραμμές του Ισραήλ και υπάρχει παντελής σχεδόν έλλειψη του τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί όταν εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας»
Αυτό που υπογράμμισε είναι πως σε περίπτωση χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης, θα πάψει να υφίσταται η αεροπορική υπεροπλία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Δηλαδή θα πάψουν οι Ισραηλινοί να βάλλουν είτε με πυροβολικό από τις θέσεις τους εντός του Ισραήλ, είτε με αεροπλάνα»
«Σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή αναβάθμιση της Χαμάς όλα αυτά τα χρόνια, την ετοιμότητά της, τη χρήση των υπογείων σηράγγων, δημιουργεί ερωτηματικά για το τι τελικά πρόκειται να συμβεί στη Λωρίδα της Γάζας. Θα είναι ένας αμφίρροπος πόλεμος εάν τελικά αποφασιστεί αυτή η χερσαία εισβολή» συμπλήρωσε.
Ο ρόλος Ρωσίας και Κίνας
Επικοινωνιακού χαρακτήρα θεωρεί την κίνηση της Κίνας να στείλει ειδικό απεσταλμένο στο Ισραήλ καθώς όπως εκτιμά δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις».
Το ίδιο εκτιμά και για την Ρωσία καθώς όπως υποστηρίζει « δεν έχει τη διάθεση η Μόσχα να επηρεάσει άμεσα τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα. Ωστόσο, θα μπορούσαν και οι δύο αυτές χώρες, η Ρωσία και η Κίνα, να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου, δηλαδή επέκτασης πέραν του Βορείου μετώπου του Ισραήλ με το Λίβανο. Εαν δηλαδή επεκταθεί ο πόλεμος προς Συρία ή και προς Υεμένη, προς Αραβική χερσόνησο και τελικά υπάρξει και εμπλοκή του Ιράν έμμεση, άμεση, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο. Ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας αναμένεται να είναι πολύ σημαντικός. Οι Ρώσοι έχουν μια πολύ σημαντική αεροναυτική βάση στη Συρία. Οι Κινέζοι έχουν τη δική τους αεροναυτική βάση λίγο πιο κάτω, στα στενά του Άντεν, στο Τζιμπουτί»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr