Η Χαμάς προχώρησε στην πιο θανατηφόρα επίθεση προς το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο.
Σε απάντηση, το Ισραήλ πραγματοποίησε καταιγισμό αεροπορικών επιδρομών σε όλη την περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας επίσης πολλές εκατοντάδες ανθρώπους. Παράλληλα, επιστράτευσε αριθμό ρεκόρ 300.000 εφέδρων και έχει επιβάλει «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας, επιδιώκοντας να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τροφίμων, νερού και καυσίμων στον ήδη αποκλεισμένο πληθυσμό των περίπου 2,3 εκατ. ανθρώπων.
Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι έχει πλέον εξασφαλίσει τον έλεγχο των συνόρων Γάζας-Ισραήλ.
Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 1.600, ενώ βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών 150 άτομα είναι όμηροι της Χαμάς στη Γάζα. Οι εκπατρισμένοι της Γάζας είναι ήδη 187.500.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη Χαμάς
Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα που ζούσε στη Γάζα και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αποτελεί μια φονταμενταλιστική σουνιτική ισλαμιστική ομάδα που προέρχεται από το ακρωνύμιο των λέξεων Harakat al-Muqawama al-Islamiya ή Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.
Η Χαμάς είναι η μία από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στα παλαιστινιακά εδάφη, η άλλη είναι η Φατάχ, μια αντίπαλη ομάδα που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Παλαιστινιακό Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα. Η Φατάχ διατηρεί τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη.
Η Χαμάς είναι αφοσιωμένη στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στην Παλαιστίνη, ενώ έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει το Ισραήλ. Έχει τον αποκλειστικό έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, μια παράλια χερσαία λωρίδα, που κατοικείται από 2,3 εκατομμύρια κατοίκους. Διαδραματίζει και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην παλαιστινιακή πολιτική, καθώς λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα.
Η μαχητική πτέρυγα της Χαμάς είναι γνωστή ως Ταξιαρχίες Αλ Κάσεμ, η μεγαλύτερη και καλύτερα εξοπλισμένη στρατιωτική ομάδα που δρα εντός της Γάζας.
Ο αποκλεισμός της Γάζας
Μετά τη βίαιη απόκτηση του πλήρη ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς, η οποία «κέρδισε» τις βουλευτικές εκλογές του 2006, το Ισραήλ έχει επιβάλει εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό της περιοχής. Η χώρα σημείωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για να αποτραπούν οι επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό της.
Τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τον αποκλεισμό και έχουν περιγράψει τη Γάζα ως τη «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο». Οι κάτοικοι της Γάζας περιβάλλονται από τσιμεντένια τείχη και συρματοπλέγματα και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το έδαφος χωρίς εγκεκριμένες από το Ισραήλ άδειες.
Ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 19 ετών και βρίσκεται αντιμέτωπος με άσχημες οικονομικές προοπτικές, καθώς 16 χρόνια αποκλεισμού από το Ισραήλ και απαγόρευσης εισαγωγών και εξαγωγών έχουν παραλύσει την οικονομία. Το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα ξεπερνά το 40%, πάνω από το 65% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και το 63% των κατοίκων της Γάζας βρίσκεται υπό επισιτιστικό κίνδυνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μεταξύ 2008 και 2023, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 6.407 Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη, εκ των οποίων 5.360 στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Παράλληλα, 308 νεκρούς είχε το Ισραήλ κατά την ίδια περίοδο.
Οι σύμμαχοι της Χαμάς
Στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, η δεύτερη μεγαλύτερη μαχητική ομάδα στην περιοχή, συχνά ενώνονται εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο, η Ισλαμική Τζιχάντ ενεργεί και ανεξάρτητα από τη Χαμάς και επικεντρώνεται κυρίως στη στρατιωτική αντιπαράθεση.
Η Χαμάς λαμβάνει την υποστήριξη χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως τη Συρία, τη σιιτική ισλαμιστική ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο, και το Ιράν, το οποίο έχει τα δικά του συμφέροντα στη σύγκρουση με το Ισραήλ. Για δεκαετίες, το Ιράν παρέχει στη Χαμάς όπλα, τεχνολογία και εκπαίδευση για να δημιουργήσει το δικό της οπλοστάσιο προηγμένων πυραύλων.
Η αφορμή της πρόσφατης επίθεσης στο Ισραήλ
Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες, ενώ οι ΗΠΑ επιχείρησαν πρόσφατα να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, που είναι σκληρός αντίπαλος των Ιρανών υποστηρικτών της Χαμάς.
Οι ηγέτες της Χαμάς υποστηρίζουν ότι η ισραηλινή καταστολή των μαχητών στη Δυτική Όχθη, η κατασκευή οικισμού, οι χιλιάδες κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Γάζας είναι οι παράγοντες που την ώθησαν να επιτεθεί τώρα.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, σημείωσε ότι η επίθεση ήταν μια απάντηση στον 16ετή αποκλεισμό της Γάζας, στις ισραηλινές επιδρομές στο εσωτερικό της Δυτικής Όχθης τον περασμένο χρόνο, στις ισραηλινές εισβολές στο τέμενος αλ Άκσα και στις αυξανόμενες επιθέσεις των ισραηλινών εποίκων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr