«Η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά αδύναμη και θεωρώ ότι η πρόβλεψη αυτή είναι αισιόδοξη», είπε.
Η Έκθεση Εμπορίου και Ανάπτυξης της UNCTAD για το 2023 προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία καθυστερεί, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στις περισσότερες περιοχές σε σύγκριση με πέρυσι και μόνο λίγες χώρες να αντικρούουν την τάση.
Η ομάδα προβλέψεων των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι έτοιμη να χαρακτηρίσει ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά βλέπει σημαντικά οικονομικά προβλήματα που θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο έτος, δήλωσε ο Κόζουλ-Ράιτ.
«Παρόλες τις προβλέψεις για ομαλή προσγείωση υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία υπάρχει ανησυχία», πρόσθεσε, επικαλούμενος την απεργία της UAW, την ενίσχυση της πίστωσης, την επανεκκίνηση των πληρωμών των φοιτητικών δανείων και τη συνεχιζόμενη απειλή για κλείσιμο της κυβέρνησης.
Ακόμη και με αυτές τις ανησυχίες, σημείωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. «Ξέρω ότι αυξάνονται οι φωνές της «λέξης R» για τις ΗΠΑ το επόμενο έτος, αλλά δεν λέμε ακόμη ύφεση. Είμαστε προσεκτικοί», είπε.
Η Ευρώπη στα όρια της ύφεσης
Ο Ράιτ είπε στο CNBC, ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δεν συγκεντρώνει αρκετή προσοχή και οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την παγκόσμια οικονομία εξαρτώνται από την ευρωζώνη.
«Πρέπει να δούμε μια ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ράιτ. «Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις είναι σταθερές. Η ευρωζώνη δεν συνέβαλε στην παγκόσμια οικονομία φέτος. Είναι στο χείλος της ύφεσης».
Κατά την άποψή του, η εστίαση στην οικονομική υγεία της Κίνας σε βάρος της προσοχής που δίνεται στην οικονομική υγεία της ευρωζώνης είναι λάθος. «Η Κίνα θα αναπτυχθεί 12 φορές πιο γρήγορα από την ευρωζώνη φέτος».
Η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ακόμα ότι παρά τις πρόσφατες μισθολογικές αυξήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό και η οικονομική ανισότητα παραμένει μια σημαντική πρόκληση.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται δυσανάλογα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της νομισματικής σύσφιξης στις προηγμένες οικονομίες.
Το διευρυνόμενο χάσμα πλούτου απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων χωρών και τις φιλοδοξίες για επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs), δήλωσε ο Ράιτ.
Κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, τόσο το εξωτερικό δημόσιο όσο και το δημόσιο εγγυημένο χρέος (PPG), έχουν τριπλασιαστεί σε «συνοριακές οικονομίες» χαμηλού ή χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος.
Ο ΟΗΕ ζητά ρύθμιση του εμπορίου τροφίμων
Με τον πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο και τα σοκ σε βασικές αγορές βασικών εμπορευμάτων, όπως οι τιμές των σιτηρών μετά την αναστολή από τη Ρωσία της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, για την οποία μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη, ο Ράιτ λέει στο CNBC ότι η UNCTAD ζητά ένα πιο ρυθμισμένο σύστημα εμπορίου τροφίμων.
Η έκθεση στοχεύει σε μερικούς από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βιομηχανίας τροφίμων στον κόσμο, ισχυριζόμενος ένα μοτίβο «κερδοσκοπίας», που ενισχύει την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία και ρύθμιση των εταιρειών τροφίμων υπό την παγκόσμια χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr