Το θέμα ανέδειξε, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Κύπριος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Λουκάς Φουρλάς, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο πάνω από 10 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας κάτω των 15 ετών παντρεύονται ή αναγκάζονται να παντρευτούν με άντρες που έχουν διπλάσια ή και πολλαπλάσια ηλικία από τη δική τους.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι 115 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες ανά τον κόσμο παντρεύτηκαν ως παιδιά, με το 1/5 να παντρεύτηκε πριν από την ηλικία των 15 ετών.
Ο ευρωβουλευτής υπογράμμιζε οτι, πρόκειται για μία πρακτική που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πολλαπλές τραυματικές συνέπειες για τις ζωές των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών.
Ακόμη και σήμερα δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο και πολιτείες στις ΗΠΑ, δεν έχουν καθορίσει κατώτατο όριο ηλικίας για γάμο.
Συνεπώς, παντρεύονται παιδιά με τη συγκατάθεση των γονέων τους και οι γάμοι αυτοί θεωρούνται απολύτως νόμιμοι.
Στις αιτίες των γάμων παιδιών περιλαμβάνονται η φτώχεια, οι λόγοι τιμής της νύφης, η προίκα, οι πολιτιστικές παραδόσεις, οι νόμοι, οι θρησκευτικές και κοινωνικές πιέσεις, τα τοπικά έθιμα, ο φόβος μήπως μείνει κανείς άγαμος, ο αναλφαβητισμός και η αδυναμία των γυναικών να εργάζονται έναντι χρηματικής αμοιβής.
Ρωτούσε, λοιπόν, την Κομισιόν:
1. Πώς θα μπορούσε να συνδράμει ώστε να προστατεύονται τα ανήλικα παιδιά;
2. Ποια άλλα μέτρα θα μπορούσε να λάβει, για την προστασία των ανηλίκων και ποιες είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να σταματήσει το φαινόμενο;
Δυστυχώς, στην απάντηση της, η Επίτροπος Dalli, δεν είχε να παραθέσει στοιχεία για το πώς η Κομισιον αντιμετωπίζει ΤΩΡΑ, το σοβαρό αυτό πρόβλημα και περιορίσθηκε στο να αναφέρει το «τι σκέπτεται και τι σχεδιάζει η Κομισιόν» για το εγγύς και απώτερο μέλλον.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου...
Απάντηση της κ. Dalli εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Επιτροπή καταδικάζει κάθε μορφή βίας κατά παιδιών. Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας αποτελεί μία από τις έξι θεματικές προτεραιότητες της στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.
Η Επιτροπή πρότεινε να προστεθεί ο καταναγκαστικός γάμος στις μορφές εκμετάλλευσης που ποινικοποιούνται βάσει της οδηγίας 2011/36/ΕΕ.
Τα θύματα καταναγκαστικών γάμων να απολαμβάνουν επίσης των δικαιωμάτων που απορρέουν από την οδηγία 2012/29 για τα δικαιώματα των θυμάτων.
Επιπλέον, δεδομένου ότι οι καταναγκαστικοί γάμοι και οι γάμοι παιδιών συνιστούν μορφές έμφυλης βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, τα θύματα θα μπορούν να λαμβάνουν υποστήριξη στο πλαίσιο της οδηγίας που έχει προταθεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας.
Πέραν τούτων, η Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει σύσταση σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση επιβλαβών πρακτικών κατά των γυναικών και των κοριτσιών, η οποία θα καλύπτει τους καταναγκαστικούς γάμους και τους γάμους παιδιών.
Τέλος, η Επιτροπή χρηματοδοτεί επίσης έργα για την αντιμετώπιση των καταναγκαστικών γάμων και των γάμων παιδιών μέσω του προγράμματος «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες».
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να θέσει τέλος στις επιβλαβείς πρακτικές κατά των γυναικών και των κοριτσιών στο πλαίσιο των εσωτερικών και των εξωτερικών της δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των καταναγκαστικών γάμων και των γάμων παιδιών.
Ειδική δράση για τους γάμους ανηλίκων, τους πρόωρους και τους καταναγκαστικούς γάμους περιλαμβάνεται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, 2020-2025.
Επιπλέον, η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως να προωθεί και να υποστηρίζει την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών σε όλες τις χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW) και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και τα προαιρετικά πρωτόκολλά τους.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα σε όλες τις ενέργειες που αφορούν τα παιδιά, είτε αυτές αναλαμβάνονται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς δέσμευσή μας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Η ΕΕ θέτει διαρκώς το ζήτημα αυτό στις χώρες εταίρους στο πλαίσιο των πολιτικών διαλόγων και των διαλόγων για τα ανθρώπινα δικαιώματα με σκοπό την αντιμετώπιση αυτής της επιβλαβούς πρακτικής.
Ειδική δράση για τους γάμους ανηλίκων, τους πρόωρους και τους καταναγκαστικούς γάμους περιλαμβάνεται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία .
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ συνεισφέρει στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) / του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) για την Επιτάχυνση της Δράσης για την Εξάλειψη των Γάμων Παιδιών.
Η ΕΕ έχει επίσης υποστηρίξει τη μεγαλύτερη στοχευμένη προσπάθεια παγκοσμίως για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών μέσω της πρωτοβουλίας Spotlight της ΕΕ-του ΟΗΕ.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr