Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ένα ελάττωμα παραγωγής επηρέασε αρκετές παρτίδες αντισυλληπτικών «σπιράλ» που κατασκευάζονται από τον Ισπανό κατασκευαστή Eurogine, με αποτέλεσμα, λόγω της κούρασης των υλικών, οι σπείρες να σπάσουν πρόωρα, γεγονός που προκάλεσε σημαντικό πόνο και βλάβη στην υγεία των γυναικών και ακόμη και σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Με βάση μια προειδοποίηση προϊόντος που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές, οι ελαττωματικές παρτίδες ήταν γνωστές από την άνοιξη του 2018.
Στην Αυστρία, οι γυναίκες συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτά τα «σπιράλ» μέχρι να δημοσιοποιηθεί το ελάττωμα του προϊόντος μετά από έρευνα εφημερίδας το φθινόπωρο του 2020 , οπότε αι εκδόθηκε δημόσια προειδοποίηση από την Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας.
Όπως συμπεραίνει η ευρωβουλευτής, εάν υπήρχε μια λειτουργική αλυσίδα επικοινωνίας, η Αυστριακή Αρχή Φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να είχε συνειδητοποιήσει το βασικό ελάττωμα του προϊόντος δυόμισι χρόνια νωρίτερα και θα μπορούσε να είχε ενεργήσει ανάλογα. Μεγάλες επιπλοκές και σημαντική ταλαιπωρία για αμέτρητες γυναίκες θα μπορούσαν έτσι να είχαν αποφευχθεί με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Η υγεία των γυναικών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Αφήνοντας σαφή υπονοούμενα πως οι ελαττωματικές παρτίδες αντισυλληπτικών «σπιράλ» έχουν διοχετευθεί και σ’ άλλες χώρες της ΕΕ, ρωτάει την Κομισιόν:
Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι τα βασικά, γνωστά ελαττώματα του προϊόντος αναφέρονται σε όλους τους κεντρικούς φορείς των κρατών μελών;
Πώς εξηγείται μια τέτοια αδυναμία της Eurogine και της Ισπανικής Αρχής Φαρμάκων να ενημερώσουν όλους τους κεντρικούς αγοραστές και τις αρχές εταίρους τους;
Ποιες είναι οι συνέπειες για τους αρμόδιους φορείς και πώς θα διασφαλιστεί ότι η αλυσίδα επικοινωνίας λειτουργεί σωστά σε μελλοντικές περιπτώσεις;
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr