Όπως αναφέρει, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Ρωσία είναι αναποτελεσματικές, κυρίως επειδή για τα προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις, έχουν προκύψει τριγωνικές ρυθμίσεις που αφορούν τρίτες χώρες.
Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν τη Γεωργία, την Αρμενία και το Κιργιστάν.
Για παράδειγμα, τα γερμανικά φορτηγά ντίζελ, που έχουν επικυρωθεί από την ΕΕ, δεν εξάγονται πλέον απευθείας στη Ρωσία, ωστόσο οι εξαγωγές στην Αρμενία έχουν πενταπλασιαστεί.
Μια παρόμοια διαδικασία έχει προκύψει για χημικά που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικά ρούχα.
Οι κυρώσεις στον άνθρακα και τα προϊόντα πετρελαίου έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις χώρες που εισήγαγαν αυτά τα αγαθά από τη Ρωσία, όπως η Ιταλία, προκαλώντας ανισορροπίες πληθωρισμού και ευνοώντας χώρες που εισήγαγαν –και συνεχίζουν να εισάγουν– ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όπως η Γαλλία και Ισπανία, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές της (η ΕΕ αγόρασε 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG, σε σύγκριση με 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο το 2021, αύξηση 40%).
Ζητάει, λοιπόν, από το Συμβούλιο της ΕΕ να αλλάξει τουλάχιστον αυτήν την αναποτελεσματική πολιτική, που είχε σχεδιαστεί για να αποδυναμώσει τη Ρωσία, αλλά στην πραγματικότητα απλώς υπονομεύει τα κράτη μέλη.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr