Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Dent Monitor, τα σημερινά επίπεδα-ρεκόρ του παγκοσμίου χρέους, στα 307 τρισ. δολάρια, είναι κατά 100 τρισ. δολάρια υψηλότερα σε σχέση με πριν από μία δεκαετία.
Πάνω από το 80% της συσσώρευσης χρεών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 οφείλεται στις ώριμες αγορές, με τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις. Παράλληλα, από τις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση των χρεών είναι πιο έντονη σε Κίνα, Ινδία και Βραζιλία.
Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι η αύξηση των χρεών είναι πιο έντονη στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες, ενώ αντίθετα, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης οδήγησαν σε αξιοσημείωτη επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι ανησυχίες του IIF εστιάζουν κυρίως στα εσωτερικά χρέη των αναδυόμενων χωρών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρατικά χρέη σε αυτές τις αγορές (εξαιρουμένης της Κίνας) έχουν μπει και πάλι σε ανοδική τροχιά, φτάνοντας στο 57% του ΑΕΠ. Στις διεθνείς αγορές, οι χώρες που δανείστηκαν τα περισσότερα ήταν η Σαουδική Αραβία, η Πολωνία και η Τουρκία.
Σύμφωνα με το IIF, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα δεν έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα μη βιώσιμα εσωτερικά χρέη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr