Σύμφωνα με την έκθεση των 12 εμπειρογνωμόνων, πριν από την ένταξη νέων κρατών μελών στην ΕΕ θα πρέπει να προηγηθεί η αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της, δηλαδή η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Ειδικότερα θα πρέπει να γενικευτεί η διαδικασία υιοθέτησης των αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία και να εξαρτάται η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον σεβασμό του κράτους Δικαίου.
Σε γενικές γραμμές προκρίνεται η δημιουργία, ως το 2030, μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων στο κέντρο της οποίας θα βρίσκονται τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και του Σένγκεν, ενώ στον ευρύτερο κύκλο θα συμμετέχουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, την οποία εισηγήθηκε η Γαλλία.
Εντελώς αντίθετες προς αυτή την προοπτική εμφανίζονται οι χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης, προβάλλοντας το επιχείρημα πως τα αιτήματα ένταξης που έχουν υποβάλει η Ουκρανία η Μολδαβία και οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία αποκάλυψε σημεία της έκθεσης αυτής, σημείωσε ότι τα πορίσματα της δεν δεσμεύουν σε καμία περίπτωση τα υπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν έναυσμα για την έναρξη των συζητήσεων που θα γίνουν ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς την Ουκρανία, την Μολδαβία και τα Βαλκάνια θα κυριαρχήσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr