Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε στην 10η διαδοχική αύξηση, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2022. Η σημερινή αύξηση είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης (0,25%), με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο 4%, το υψηλότερο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.
Όπως σημείωσε η Λαγκάρντ, «ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%».
«Με βάση την τρέχουσα εκτίμησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», τόνισε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Επανέλαβε, δε, την πρόθεση να συνεχιστεί η λήψη των επόμενων αποφάσεων με βάση τα εκάστοτε δεδομένα (data-dependent approach).
{https://twitter.com/ecb/status/1702302071003730374}
Για την οικονομία της ευρωζώνης, η Λαγκάρντ εκτιμά πως θα παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες. «Σε γενικές γραμμές παρέμεινε στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι ήταν επίσης αδύναμη το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Με την πάροδο του χρόνου, η οικονομική δυναμική πρέπει να ενισχυθεί, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να αυξηθούν, υποστηριζόμενα από την πτώση του πληθωρισμού, την αύξηση των μισθών και την ισχυρή αγορά εργασίας, και αυτό θα στηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες».
Για τον πληθωρισμό είπε, μεταξύ άλλων: «Η συμβολή του κόστους εργασίας στον ετήσιο πληθωρισμό αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της ασθενέστερης παραγωγικότητας, ενώ η συμβολή των κερδών μειώθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022».
Όπως είπε, τα περισσότερα μέτρα για τον υποκείμενο πληθωρισμό αρχίζουν να μειώνονται, καθώς η ζήτηση και η προσφορά έχουν ευθυγραμμιστεί περισσότερο και η συμβολή των προηγούμενων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας εξασθενεί. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.
«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν πιθανές ανανεωμένες ανοδικές πιέσεις στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων», τόνισε. «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ευρύτερα η εξελισσόμενη κλιματική κρίση θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από το αναμενόμενο», σημείωσε η Λαγκάρντ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr