Αναλυτικά:
- Οι κοινοπραξίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της ΕΕ, για να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
- Συγχρηματοδότηση δημοσίων συμβάσεων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό έως 15% ή 20% εάν συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης
- Ο μηχανισμός θα επιτρέψει να παρασχεθεί μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία
Ο κανονισμός, ο οποίος έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου 2023, θεσπίζει ένα βραχυπρόθεσμο μέσο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, μέσω κοινών προμηθειών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να καλύψουν τις πλέον επείγουσες και κρίσιμες αμυντικές ανάγκες τους, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από τις μεταφορές αμυντικών προϊόντων στην Ουκρανία, με εθελοντικό και συνεργατικό τρόπο.
Ο μηχανισμός θα χρηματοδοτηθεί από προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
Οι ανάδοχοι έργου και οι υπεργολάβοι πρέπει να είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ ή σε συνδεδεμένη χώρα και να μην ελέγχονται από μη συνδεδεμένη τρίτη χώρα ή οντότητα.
Το κόστος των συστατικών μερών που προέρχονται από την ΕΕ ή συνδεδεμένες χώρες δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 65% της εκτιμώμενης αξίας του τελικού προϊόντος.
Επιπλέον χρήματα για έργα στήριξης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ σε κάθε δράση θα περιορίζεται στο 15% της εκτιμώμενης αξίας της κοινής σύμβασης προμηθειών ανά κοινοπραξία.
Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να αυξηθεί στο 20% εάν η Ουκρανία ή η Μολδαβία είναι αποδέκτες πρόσθετων ποσοτήτων αμυντικών προϊόντων ή εάν τουλάχιστον το 15% της εκτιμώμενης αξίας της κοινής σύμβασης έχει διατεθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε ρόλο αναδόχου έργου ή υπεργολάβου.
«Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την άμυνα της ΕΕ, καθιερώνοντας τον πρώτο μηχανισμό της ΕΕ, για κοινές προμήθειες από τα κράτη μέλη.
Θα τους βοηθήσει να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας, να ενισχύσουν τη βιομηχανία μας και να συμβάλουν στην αταλάντευτη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορικής κλίμακας κρίση, το EDIRPA δε μπορεί να είναι παρά μόνο η αρχή μιας πολύ πιο φιλόδοξης κοινής αμυντικής ατζέντας», δήλωσε ο συνεισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Michael Gahler.
«Καταλήξαμε σε ένα εύλογο συμβιβασμό, που θα καταστήσει το EDIRPA συμπληρωματικό προς έναν άλλο κανονισμό σημαντικό για τον τομέα της άμυνας: τη νομοθεσία για την στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών.
Καταφέραμε να υπερασπιστούμε τις προτεραιότητες του Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων και για έργα που θα στηρίξουν την Ουκρανία ή τη Μολδαβία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι με την εντατικοποίηση της κοινής προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, η EDIRPA θα συμβάλει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών», δήλωσε ο συνεισηγητής της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας πολωνός ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, Zdzislaw Krasnodębski.
Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 530 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 32 αποχές. Χρειάζεται τώρα η επίσημη έγκριση του Συμβουλίου προκειμένου να καταστεί δεσμευτική.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr