Ο υπουργός Υγείας της ανατολικής Λιβύης τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί και ταφεί τουλάχιστον 700 σοροί, ενώ η υπηρεσία ασθενοφόρων της πόλης Ντέρνα που υπέστη το συντριπτικά μεγαλύτερο πλήγμα ανέβασε τον απολογισμό σε 2.300 νεκρούς.
Όμως κατά τον απεσταλμένο της Λιβύης στην IFRC, ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος. Όπως δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα, απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη, «δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς [...] ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000».
«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε. «Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια», είπε.
Η καταιγίδα Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Κάτοικοι της Ντέρνα ανέφεραν πως άκουσαν δυνατές εκρήξεις και συνειδητοποίησαν ότι τα φράγματα είχαν καταρρεύσει, απελευθερώνοντας στον ποταμό που διασχίζει την πόλη των 90.000 κατοίκων τεράστιους υδάτινους όγκους, οι οποίοι, «ισοπέδωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους», σύμφωνα με έναν κάτοικο.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν πως τα δύο φράγματα του Ουαντί Ντέρνα κατέρρευσαν και υπογράμμισαν τις αδυναμίες των υποδομών στην Λιβύη, η οποία εδώ και πάνω από μια δεκαετία έχει βυθιστεί στο χάος. Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα παραμένει διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της και η άλλη στην δυτική. Κάθε μία εκ των δύο στηρίζεται από διαφορετικές ένοπλες δυνάμεις και ξένες κυβερνήσεις. Ειδικά η Ντέρνα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος κυβερνά την ανατολική Λιβύη και έχει την έδρα του στην Βεγγάζη.
Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «έχει διακόψει τις πτήσεις» ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr