Ο Κρίστιαν Λίντνερ, μίλησε για το θέμα στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο. Εκεί ήταν και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Παππάς, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.
Γίνεται η Γερμανία ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης; Το αντικρούει ο Λίντνερ, εστιάζοντας στη δυναμική της γερμανικής οικονομίας: «Κανείς δεν πρέπει να πλανάται με την ιδέα ότι η Γερμανία βγαίνει σήμερα από την πανδημία και το σοκ των ενεργειακών τιμών με λιγότερο δυναμισμό. Αλλά ως εξαγωγική οικονομία, ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, είχαμε μία ιδιαίτερη αφετηρία. Αλλά αντιληφθήκαμε την κατάσταση και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες».
Συνέπεια για την Ευρώπη θα είναι το τέλος της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής από την επόμενη χρονιά. Προτεραιότητα έχει η καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. «Θα ήταν οικονομικά λάθος, εάν τα κράτη με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αντιστρατεύονταν την νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα διαρκούσε περισσότερο, η οικονομική ζημία θα ήταν μεγαλύτερη» σημειώνει ο Λίντνερ.
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι κοινός παρονομαστής, όχι όμως και η αναγκαία μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Στόχος του μεταρρυθμισμένου Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να είναι ότι θα έχουμε ξανά δημοσιονομική σταθερότητα και τα ελλείμματα και το ποσοστό χρέους στην Ευρώπη, θα μειωθούν με ρεαλιστικό και αξιόπιστο τρόπο» εξηγεί ο Γερμανός υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr