Τονίζει δε ότι, οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά εμπόδια για αναφορές εναντίον τους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με ενδείξεις βίας κατά των παιδιών, ενώ τα παιδιά συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς, φιλικές προς τα παιδιά και αξιόπιστες συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναφοράς.
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να προωθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τη βία κατά των παιδιών στα κράτη μέλη του», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić.
«Αυτή η νέα Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα καθοδηγήσει τα κράτη μέλη μας, στο να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί αναφοράς για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού».
Διευκρινίζεται ότι, η Σύσταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για επαγγελματίες και εθελοντές για την αναφορά όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών, ως βασικά στοιχεία των εθνικών στρατηγικών για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών.
Υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβλέπουν σαφείς κανόνες που να καθορίζουν τις ευθύνες για την αναφορά βίας και για την ανταπόκριση σε τέτοιες αναφορές και τη συνέχειά τους.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που περιέχονται στο παράρτημα της παρούσας Σύστασης παρέχουν καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο καθορισμού τέτοιων πλαισίων, ιδίως με τη δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για την αναφορά βίας κατά των παιδιών και με τη θέσπιση αποτελεσματικών διαδικασιών αναφοράς και παρακολούθησης.
Εκπονήθηκε από τη Διευθύνουσα Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CDENF), η εγκριθείσα Σύσταση συμβάλλει στη στρατηγική κατεύθυνση που παρέχεται από τη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2022-2027), η οποία ορίζει «την ελευθερία από βία για όλα τα παιδιά» ως βασική προτεραιότητα.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr