Αυτό υποστηρίζεται, σε Ενημερωτικό Έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο παράλληλα αναφέρεται ότι εξακολουθεί να δίνεται οικονομική ενίσχυση στην Τουρκία για τους πρόσφυγες.
Στο Έγγραφο αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι μετά την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών προτύπων που σημειώθηκε μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα του 2016 και την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2018 που απέκλεισε το άνοιγμα οποιωνδήποτε νέων κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία πάγωσαν.
Οι διαφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο που αφορούσαν ορισμένα κράτη μέλη, καθώς και η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, προκάλεσαν πρόσθετες εντάσεις στις σχέσεις με την ΕΕ το 2019 και το 2020.
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Κομισιόν δεν ανέφερε την Τουρκία στην ανακοίνωσή της για τη νέα μεθοδολογία της διεύρυνσης.
Από τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο, μια σχετική μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο επέτρεψε στην ΕΕ να επανασυνδεθεί με την Άγκυρα σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, παρά τις προόδους το συγκεκριμένο θέμα.
Παράλληλα, όπως τονίζεται στο Εγγραφο, κάποια πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει επιτευχθεί μέσω Διαλόγων Υψηλού Επιπέδου που διεξάγονται παράλληλα με τακτικές Συνόδους Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Ωστόσο, οι συναντήσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου για την ενέργεια παραμένουν σε αναστολή.
Μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο του 2023, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29-30ης Ιουνίου κάλεσαν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει κάνει ορισμένα κονδύλια της ΕΕ προσβάσιμα στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA). Επιπλέον, το 2022 η ΕΕ δημιούργησε την Επενδυτική Πλατφόρμα Türkiye για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της καινοτομίας και των πράσινων επενδύσεων.
Επιπλέον, παραδόθηκε σημαντική βοήθεια για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο των μέσων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ, κυρίως μέσω της Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία (2016-2019) και της πρόσθετης χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες που κινητοποιήθηκε από την ΕΕ το 2020-2023.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr