Αρχικά, ο πρόεδρος της Fed κατέστησε σαφές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, και θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο όσο επιμένει ο πληθωρισμός.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάουελ έδωσε έμφαση στο ότι η δουλειά της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, ενώ σημείωσε πρόοδο στην επιβράδυνση της αύξησης των τιμών.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει «περιοριστική» έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί πιο σταθερά προς το 2%. «Δεν έχουν δει την οικονομία να επιβραδύνεται όσο θα ήθελαν ή την αγορά εργασίας να επιβραδύνεται όσο θα ήθελαν», δήλωσε ο William English, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης του Yale και πρώην σύμβουλος των αξιωματούχων της Fed σε θέματα στρατηγικής πολιτικής.
Οι εκτιμήσεις των επενδυτών
Πάντως, για ορισμένους επενδυτές, η τοποθέτηση ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο τα επιτόκια να επιβαρύνουν τελικά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και να επιφέρουν πιθανή ύφεση, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα την αποφύγουν το 2023.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι πολλά εξαρτώνται από τα στοιχεία των επόμενων εβδομάδων.
Η θέση της Λαγκάρντ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, στο Γουαϊόμινγκ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως το κόστος του δανεισμού θα ανέβει όσο ακόμη απαιτείται και τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για όσο χρονικό διάστημα είναι ακόμη αναγκαίο, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
«Εφόσον αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και εξίσου ισχυρούς περιορισμούς στην προσφορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Οι αλλαγές μπροστά μας ενδέχεται να διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα», σημείωσε και τόνισε: «Στο περιβάλλον αυτό, αυτό σημαίνει για την ΕΚΤ πως θα θέσουμε τα επιτόκια σε ικανά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να πετύχουμε μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%».
Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της εποχής, όπως την πρόκληση που συνιστά η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως προκαλούν ριζικές μεταβολές στις ενεργειακές αγορές, αλλά και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
Αναλόγως, κυρίως μετά την πανδημία παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στην αγορά εργασίας και τη φύση της εργασίας, εξήγησε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr