To 52% των Γερμανών δεν συμφωνεί με την αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, οι οποίοι θεωρούνται εξοπλιστικό σύστημα αιχμής διότι μπορούν πλήξουν στόχους σε εμβέλεια έως και 500 χιλιομέτρων. Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από τη νέα δημοσκόπηση-πολιτικό βαρόμετρο για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου ZDF.
Αν αναλύσει κανείς τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι περισσότεροι πολίτες που αντιτίθενται στα σχέδια, όπως φαίνεται, της γερμανικής κυβέρνησης είναι ψηφοφόροι των Πρασίνων: κατά 68% αντιτίθενται στην παράδοση των συγκεκριμένων πυραύλων γερμανο-σουηδικής κατασκευής στο Κίεβο. Διχασμένοι εμφανίζονται ωστόσο οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς καθώς και οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.
Eνδιαφέρον έχει επίσης ότι οι πολίτες στη δυτική Γερμανία διαφωνούν με μια τέτοια ενδεχόμενη αποστολή εξοπλιστικών συστημάτων αυτού του επιπέδου κατά 40% έναντι 21% στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.
Θα κρίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ το τέλος του πολέμου;
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον προκαλούν οι εκτιμήσεις του Γκούσταβ Γκρέσελ, κορυφαίου Γερμανού στρατιωτικού αναλυτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα tagesschau.de, προς το παρόν όλα συντείνουν στο ότι «πόλεμος θα διαρκέσει σίγουρα ως το 2025». Για τον ίδιο κρίσιμες είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.
«Από τη σκοπιά της Ρωσίας, εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει ένα ντιλ τον Ιανουάριο του 2025, καθιστώντας έτσι την άνοιξη του 2025 το νωρίτερο χρονικό σημείο για τη λήξη αυτού του πολέμου, με τους όρους της Ρωσίας. Αν όμως κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, κάτι που φαίνεται προς το παρόν πιθανότερο, ο πόλεμος αναμένεται να διαρκέσει και μετά το 2025» εκτιμά, σύμφωνα με την DW, ο Γκρέσελ.
Σύμφωνα με τον Γκρέσελ τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επιθυμούν πράγματι να λήξει ο πόλεμος, όμως έχουν προφανώς εκ διαμέτρου αντίθετη πρόσληψη της πραγματικότητας. «Η Ρωσία εξακολουθεί να μάχεται για τον πλήρη αφανισμό της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους και δεν διαπραγματεύεται τίποτα λιγότερα από αυτό. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία κάνει λόγο για πόλεμο ανεξαρτησίας και επιδιώκει να λάβει από τη Ρωσία μια αναγνώριση της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους».
Όσο για τις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το τέλος του πολέμου ο στρατιωτικός αναλυτής θεωρεί ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος σε ανούσιες συζητήσεις». Για τον Βλάντιμιρ Πούτιν οι δυτικές δημοκρατίες φαντάζουν «αδύναμες» και «διχασμένες». Και όπως λέει, «δεν υπάρχει κανένα σημάδι από την Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο που να κλονίζει αυτήν την πεποίθησή του».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr