Όπως σημειώνει το Bloomberg, o συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και η επιβεβλημένη μείωση των δημοσίων δαπανών απειλούν με περιορισμό της ανάπτυξης και τη δημιουργία ύφεσης.
Οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία θα γίνουν περισσότερο αισθητές το 2024, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 3,8%, σύμφωνα με την ανάλυση SHOK του Bloomberg. Εάν τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων αρθούν, το ποσοστό αυτό ενδέχεται να κυμανθεί πιο κοντά στο -5%.
«Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός πως η σταθερότητα της οικονομίας έχει δημιουργήσει εφησυχασμό, ενώ οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης έχουν χρονοκαθυστέρηση», υπογράμμισαν οι αναλυτές του Bloomberg Economics, Τζέιμι Ρας και Μαέβα Κάζιν, προσθέτοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την οικονομική δραστηριότητα».
Αν και τα στελέχη της Fed αναμένουν μία «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, το ίδιο δεν ισχύει και για την Ευρωζώνη αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να έχει παρόμοιες επιπτώσεις με αυτές της κρίσης χρέους πριν από μία δεκαετία.
Το εάν η οικονομία είναι αρκετά σταθερή για να αντέξει στην πιθανότητα δημιουργίας κρίσης αυτή, αποτελεί ένα σημαντικό ερώτημα στο οποίο τα στελέχη της ΕΚΤ και οι ΥΠΟΙΚ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης καλούνται να δώσουν άμεσες απαντήσεις.
Αν και η Ευρωζώνη κατάφερε να ξεπεράσει την περιορισμένη χειμερινή ύφεση και να ανακάμψει λόγω της γενικά σταθερής της οικονομίας, τώρα πια ακόμα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχτηκε πως το οικονομικό outlook έχει, πια, επιδεινωθεί.
Σε περίπτωση δημιουργίας ύφεσης, η ΕΚΤ ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών, ιδιαίτερα δεδομένων και των Ευρωπαϊκών εκλογών τον Ιούνιο του 2024. Αν και η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, η πολιτική πίεση δε θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.
Η δυσκολία για τους περισσότερους κεντρικούς τραπεζίτες έγκειται στο γεγονός πως δεν γνωρίζουν τις ακριβείς επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στην πραγματική οικονομία, αν και έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα πως αυτές δε θα είναι περιορισμένες, απλά θα αργήσουν να γίνουν αισθητές.
Σύμφωνα, τέλος, με τον Τζέιμι Ρας του Bloomberg Economics, το θετικότερο σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι μία ομαλή προσγείωση αλλά τα πράγματα δε φαίνεται πως θα είναι τόσο θετικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr