«Τα μέτρα μέσης τιμής υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός πιθανότατα έφτασε στο ανώτατο σημείο του το πρώτο εξάμηνο του 2023», αναφέρει σε άρθρο της η ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα απαρίθμησε περίπου 10 δείκτες υποκείμενου πληθωρισμού -- που κυμαίνονται από μετρήσεις που απλώς εξαιρούν τις παραδοσιακά ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έως πιο εξελιγμένους δείκτες που χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να επικεντρωθούν σε επίμονες συνιστώσες.
Διαπίστωσε ότι η πλειονότητά του παρείχε ένα χρήσιμο μήνυμα για το πού κατευθύνονταν οι συνολικές τιμές καταναλωτή σε «μεσοπρόθεσμη βάση», ένας σκόπιμα ακαθόριστος όρος που γενικά πιστεύεται ότι σημαίνει αρκετά χρόνια.
Οι περισσότερες από αυτές τις μετρήσεις «δείχνουν σημάδια χαλάρωσης» και η τελευταία μέτρηση για τον Ιούλιο ήταν «σε γενικές γραμμές σε ευθυγράμμιση» με τις προσδοκίες της ίδιας της ΕΚΤ, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.
Εξαιρουμένης της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,6% στη ζώνη του ευρώ τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 6,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Από τη στιγμή που εξαιρούνται και το αλκοόλ και ο καπνός, ωστόσο, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 5,5% λόγω της επιτάχυνσης των τιμών των υπηρεσιών.
Η ΕΚΤ είπε ότι οι μετρήσεις της για τον δομικό πληθωρισμό εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 2,9% και 6,9% τον Ιούνιο, αλλά εκείνοι με την υψηλότερη προγνωστική ισχύ βρίσκονταν «στο κάτω μισό του εύρους».
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο ονομαστικός (γενικός) πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα, αλλά μακριά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr