Οι πολλαπλές κρίσεις, οι συγκρούσεις και η κλιματική έκτακτη ανάγκη αυξάνουν τις πιθανότητες στην εμπορία ανθρώπων και διαφοροποιούν τους κινδύνους εμπορίας ανθρώπων, γι' αυτό οι κυβερνήσεις και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αφιερώσουν επαρκή προσοχή και πόρους για την καταπολέμησή της.
Αυτό είναι το μήνυμα της Διυπηρεσιακής Συντονιστικής Ομάδας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (ICAT), σε δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα (παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων) και υιοθετήθηκε από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων (GRETA).
Η δήλωση της ICAT τονίζει ότι οι προσπάθειες κατά της εμπορίας ανθρώπων υστερούν σημαντικά, παρά τις παγκόσμιες εκτιμήσεις που υποδηλώνουν αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών, σε διάφορες καταστάσεις εκμετάλλευσης.
Υπογραμμίζεται ότι, αυτό σημαίνει πως αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που διακινούνται και κινδυνεύουν μένουν πίσω, χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια, δικαιοσύνη και ένδικα μέσα.
«Αυτές οι ανησυχίες εκφράζονται τακτικά στις εκθέσεις της GRETA, οι οποίες υπογραμμίζουν το χαμηλό ποσοστό διώξεων και καταδίκων για εμπορία ανθρώπων, την έλλειψη αποτελεσματικής πρόσβασης σε αποζημίωση για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η αυξανόμενη χρήση πληροφοριών και τεχνολογίες επικοινωνίας», δήλωσε η πρόεδρος της GRETA, Helga Gayer, καλώντας τα 48 Κράτη Μέρη στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων να διατηρήσουν την εστίασή τους σε αυτά τα ζητήματα και να ενισχύσουν τους πόρους για τον περιορισμό αυτής της μάστιγας.
«Οι κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες με νέες, ενίοτε ανταγωνιστικές προτεραιότητες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που διατίθενται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων», τόνισε ο Πρόεδρος της GRETA.
«Απαιτείται μια σαφής πολιτική δέσμευση για τη διατήρηση και την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ακολουθώντας μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η GRETA ξεκίνησε πρόσφατα τον τέταρτο γύρο αξιολόγησης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με θεματική εστίαση στην αντιμετώπιση των τρωτών σημείων στην εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, η οποία αλλάζει δομικά τον τρόπο λειτουργίας των παραβατών και επιδεινώνει τις υπάρχουσες ευπάθειες.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr