Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ της χώρας σημείωσε ότι «αυτή η απόφαση ήταν ένα απολύτως λογικό βήμα στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας με παραδοσιακούς εταίρους και φιλικά κράτη».
Η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική (ιδρυτικά μέλη των BRICS μαζί με τη Ρωσία) έχουν αρνηθεί να ακολουθήσουν τη Δύση στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Λευκορωσία, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από τη Δύση. Ο πρόεδρος Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της χώρας του ως ορμητήριο για την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ, 25 κράτη έχουν ήδη ζητήσει να ενταχθούν στην BRICS, η οποία εξετάζει εάν θα θέσει κριτήρια για την προσχώρηση νέων μελών ή ενδεχομένως για τη δημιουργία ενός παράλληλου φόρουμ με εταίρους των BRICS.
«Η σπουδαιότητα και η επιρροή των BRICS στον κόσμο θα αυξάνεται σταθερά», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS είναι προγραμματισμένη για τις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ και έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν 69 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλές αφρικανικές. Η ομάδα BRICS αντιπροσωπεύει το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr