Σύμφωνα με την DW, πρόκειται στην ουσία για μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου εταιρικής σχέσηςπου είχε ανακοινωθεί από τις δύο πλευρές στις 11 Ιουνίου, ενώ η ΕΕ θέλει να υπογράψει ανάλογες συμφωνίες και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος, ώστε να αντιμετωπιστεί η διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Στο μνημόνιο υπάρχουν πέντε πυλώνες: η μακροοικονομική σταθερότητα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η πράσινη μετάβαση, οι επαφές μεταξύ των λαών και η μετανάστευση. Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας, ο οποίος θα δώσει την ευκαιρία για την αναζωογόνηση των δεσμών της Ευρώπης με τη χώρα αυτή.
Φρένο στους διακινητές
Όπως ήταν φυσικό, η ΕΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη για καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών και προς αυτήν την κατεύθυνση ανακοίνωσε τη διάθεση των πρώτων 100 εκ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις που θα αναπτυχθούν. Όπως επισήμανε η κ. φον ντερ Λάιεν κατά την υπογραφή της συμφωνίας, το τραγικό ναυάγιο πριν από μερικές εβδομάδες, στα ανοικτά της Πελοποννήσου στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν μία ακόμη έκκληση για δράση. «Πρέπει να πατάξουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία και να σπάσουμε το επιχειρηματικό τους μοντέλο», ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αυτό περνάει μέσα από στενή συνεργασία με την Τυνησία.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στη συνεργασία ΕΕ-Τυνησίας για τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της διακίνησης και τις επιστροφές παράνομων μεταναστών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr