Σήμερα η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και βρίσκεται πίσω από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Οι προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας βασίζονται σε μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία της Ινδίας: ο πληθυσμός της χώρας που αυξάνεται σταθερά, η πρόοδος της χώρας στην καινοτομία και την τεχνολογία, οι υψηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου και η αυξανόμενη παραγωγικότητα των εργαζομένων.
«Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο δείκτης εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών», ανέφερε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Santanu Sengupta.
Ο δείκτς εξάρτησης μιας χώρας υπολογίζεται από τον αριθμό των εξαρτημένων ατόμων έναντι του συνολικού πληθυσμού της σε ηλικία εργασίας. Ένας χαμηλός δείκτης εξάρτησης δείχνει ότι υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι ενήλικες σε ηλικία εργασίας που είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους νέους και τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τον Sengupta, το κλειδί για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού της Ινδίας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού της.
Μάλιστα η Goldman Sachs θεωρεί ως αχίλλειος πτέρνα της Ινδίας το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, και αν αυξάνεται με τον ρυθμό που προβλέπει η επενδυτική τράπεζα. «Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ινδία έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια», σημειώνει η τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από αυτό των ανδρών.
«Μόλις το 20% όλων των γυναικών σε ηλικία εργασίας στην Ινδία εργάζονται», έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε ξεχωριστή έκθεση τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι το χαμηλό ποσοστό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες ασχολούνται κυρίως σε εργασίες με αμοιβή με το κομμάτι, κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψη στα στοιχεία της επίσημης απασχόλησης.
Οι καθαρές εξαγωγές οδήγησαν επίσης στην ανάπτυξη της Ινδίας, επειδή η Ινδία παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημείωσε η Goldman Sachs, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών έχουν μετριάσει τα υπόλοιπα των τρεχουσών λογαριασμών.
Η οικονομία της Ινδίας καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με πολλές περισσότερες οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές στην περιοχή, με έως και 60% της ανάπτυξής της να αποδίδεται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr