Λίγες μέρες μετά τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, νέα δημοσκόπηση από το ινστιτούτο infratest/dimap για το πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD (Deutschlandtrend) δίνει στην εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία ποσοστό γύρω στο 20%, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 και επιβεβαιώνοντας την τάση που τη φέρνει εδώ και καιρό σταθερά στη δεύτερη θέση.
Πρώτοι έρχονται, σύμφωνα με την DW, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές με 28%, τρίτοι οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς με 18%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 14%, με το χειρότερο ποσοστό από το 2018, οι Φιλελεύθεροι στο 7% και η Αριστερά εξαιρετικά χαμηλά στο 4%.
Λιγότεροι πλέον θεωρούν το AfD «ακροδεξιό»
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση το 77% των ερωτηθέντων δηλώνει «ανήσυχο» για την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία. Η πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της, ενώ άλλοι λόγοι ανησυχίας έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό, την κλιματική και ενεργειακή πολιτική, την μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόλις όμως ένα 15% ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς και στη Γερμανία.
Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο της νέας δημοσκόπησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί ακροδεξιό το AfD, ενώ το 2018 το ίδιο ποσοστό ανερχόταν στο 85%. Το 55% θεωρεί ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, δεν λύνει με τις προτάσεις της κανένα πρόβλημα μεν αλλά «λέει τα πράγματα με το όνομά τους». Μάλιστα μεταξύ των υποστηρικτών του AfD φαίνεται ότι έξι στους δέκα πλέον βλέπουν θετικά τη συνεργασία με άλλα κόμματα και μόνο τρεις στους έξι την αποκλείουν.
Τα τρία κόμματα της νυν συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι απορρίπτουν κατά πλειοψηφία ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το AfD, ενώ αξίζει κανείς να σταθεί ιδιαίτερα στα δημοσκοπικά ευρήματα που αφορούν την Χριστιανική Ένωση. Μολονότι το 51% απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το 37% θεωρεί ότι οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες θα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση κι ένα 7% δεν θα θεωρούσε προβληματική μια τέτοια σύμπλευση.
Ο βουλευτής του AfD Χάραλντ Βάιλ στην DW
Σε συνέντευξη στην DW Politics ο Χάραλντ Βάιλ, βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και καθηγητής Οικονομικών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει αξιόπιστο πρόγραμμα, το μόνο κόμμα που δεν έχει σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Είμαστε εδώ για κάθε υπεύθυνο ψηφοφόρο, κάθε ενημερωμένο ψηφοφόρο. Η μόνη διέξοδος και η τελευταία ευκαιρία για αλλαγή στη Γερμανία».
Σχολιάζοντας τον διπλασιασμό των ποσοστών του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις, από το 10% στο 20% - 21%, ο Χάραλντ Βάιλ αναλύει το προφίλ των νέων ψηφοφόρων του κόμματος: «Πάρα πολλοί ψηφοφόροι που ψήφιζαν για δεκατίες παραδοσιακά για άλλα κόμματα, θεωρούν πλέον ότι το AfD είναι το μόνο κεντρώο, κεντροδεξιό κόμμα που έχει απομείνει γιατί όλα τα άλλα κόμματα έδειξαν ότι είναι λίγο-πολύ αριστερά».
Με ρίζες στα χρόνια της ευρωκρίσης
Σύμφωνα με συνέντευξη του Χάγιο Χούνκε στην DW, ειδικού σε θέματα ακροδεξιάς, εδώ και καιρό στη Γερμανία το συγκεκριμένο «ακροδεξιό, ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό κόμμα κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος, ξεκινώντας κυρίως από τα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας» απειλώντας όμως πλέον συνολικά τη δημοκρατία στη Γερμανία.
Από την πλευρά του ο πολιτικός επιστήμονας Καρλ Ρούντολφ Κόρτε, μιλώντας στην DW, βλέπει την Εναλλακτική για τη Γερμανία «σαν ένα κλασικό κόμμα διαμαρτυρίας, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα κόμματα ως προς το ότι στρέφεται εναντίον όλων».
Ο ίδιος υπενθυμίζει και τις ρίζες του κόμματος αυτού στη Γερμανία: «Ξεκίνησε με αφορμή οικονομικά θέματα την περίοδο της ευρωκρίσης. Ήταν ενάντια στη χρηματοπιστωτική πολιτική στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Έπειτα εστίασε στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, θέματα που ακόμη είναι πολύ επίκαιρα στη Γερμανία, στην απογοήτευση του κόσμου από τους πολιτικούς αλλά και στο θέμα της κλιματικής κρίσης και του περιβάλλοντος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr