Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρεται, η μικροβιακή αντοχή (η ικανότητα ενός μικροοργανισμού να επιβιώνει παρουσία ενός φαρμάκου σχεδιασμένου να τον αναστέλλει ή να τον σκοτώνει) απειλεί την ικανότητα πρόληψης και θεραπείας μολυσματικών ασθενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τη μικροβιακή αντοχή (AMR) ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Στις 26 Απριλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της AMR. Η παρούσα πρόταση συμπληρώνει δύο άλλες νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες αποτελούν τη δέσμη μέτρων της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Προβλέπει ένα ολιστικό πλαίσιο ετοιμότητας και απόκρισης για τον περιορισμό της AMR, μέσω μιας προσέγγισης One Health, διασφαλίζοντας τη συμπερίληψη της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον.
Τρεις βασικές προτεραιότητες αποτελούν τη βάση της πρότασης: πρόληψη λοιμώξεων, συνετή χρήση αντιμικροβιακών (συμπεριλαμβανομένου του στόχου μείωσης της ανθρώπινης κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ένωση κατά 20 % έως το 2030) και έρευνα και ανάπτυξη για τη διασφάλιση της πρόσβασης στα κατάλληλα ιατρικά αντίμετρα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο χαιρετίζει την πρόταση την 1η Ιουνίου. Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη σύσταση στις 13 Ιουνίου 2023.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr