Σε άρθρο του για την κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης είναι «πολύ χειρότερες» από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι «πολύ πιθανός», αλλά είναι απίθανο να έχει νικητές, είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει επανειλημμένα πει ότι η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία αυξάνει τις πιθανότητες πυρηνικής σύγκρουσης.
Ανέφερε έντονες διαφορές σχετικά με την Ουκρανία, την κατεύθυνση της ανθρωπότητας και τον τρόπο δομής της παγκόσμιας τάξης.
«Ένα πράγμα που δεν αρέσει να παραδέχονται οι πολιτικοί όλων των πλευρών είναι ότι μια τέτοια Αποκάλυψη δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και αρκετά πιθανή», έγραψε ο Μεντβέντεφ.
Δυτικοί αναλυτές θεωρούν αυτό που αποκαλούν ως «πυρηνικό κροτάλισμα» του Μεντβέντεφ ως τακτική που στοχεύει να τρομάξει τη Δύση να μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και να στηριχθεί στο Κίεβο για να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να δεσμεύεται να σταματήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Ο στόχος μας είναι απλός: να εξαλείψουμε την απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και θα τον πετύχουμε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε.
Δεδομένου του κανόνα του ΝΑΤΟ να μην δέχεται χώρες που εμπλέκονται σε εδαφικές συγκρούσεις, είπε ότι η σύγκρουση με την Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» δεδομένης της υπαρξιακής της φύσης για τη Μόσχα.
Ο μόνος τρόπος για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ήταν να ξεκινήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε.
«Η αντιπαράθεση θα είναι πολύ μεγάλη και θα διαρκέσει για δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr