Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, με πλειοψηφία έξι στους εννέα δικαστές, ότι η κυβέρνηση υπερέβη τις εξουσίες της υιοθετώντας αυτό το πρόγραμμα χωρίς να έχει λάβει ρητή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο.
Αντιδρώντας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σθεναρά αντίθετος στην απόφαση, ανέφερε πηγή του Λευκού Οίκου. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος «θα καταστήσει σαφές ότι η μάχη δεν τελείωσε», είπε η πηγή στο Reuters.
Έξι πολιτείες (Άρκανσο, Αϊόβα, Κάνσας, Μιζούρι, Νεμπράσκα και Νότια Καρολίνα) προσέφυγαν κατά του επίμαχου νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα διαγράφονταν 430 δισ. δολάρια φοιτητικού χρέους, κάτι που θα ωφελούσε έως και 43 εκατ. Αμερικανούς.
Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για 26 εκατομμύρια Αμερικανούς που είχαν υποβάλει αίτηση για διαγραφή χρέους από τον Αύγουστο του 2022, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το μέτρο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, όταν κατώτερα δικαστήρια μπλόκαραν την εφαρμογή του.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Euronews, αποτελεί πισωγύρισμα για τον Δημοκρατικό πρόεδρο, καθώς ακυρώνει μία από τις βασικότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις του 2020.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης, το χρέος από φοιτητικά δάνεια ανέρχεται σε 1,6 τρισ. δολάρια. Σχεδόν το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου χρέους των φοιτητικών δανείων οφείλεται από Αμερικανούς που είναι 50 ετών και άνω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr