Όπως αναφέρει, μια μελέτη που συντάχθηκε από τους Δρ D. Risner, Y. Kim, C. Nguyen, J.B. Siegel και E.S. Το Spang, που δημοσιεύεται στο περιοδικό biological Sciences journalbioRxiv, διερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του «κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο».
Προερχόμενο από ζωικό ιστό, αυτό το κρέας διαφημίζεται ως υποκατάστατο των κτηνοτροφικών προϊόντων και ως εκ τούτου αποτελεί σοβαρή απειλή για τον αγροτικό τομέα.
Ωστόσο, υπογραμμίζει, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό το κρέας με βάση τα ζωικά κύτταρα, εάν παραγόταν σε βιομηχανική κλίμακα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκπομπές CO2 που είναι οπουδήποτε από 4 έως 25 φορές υψηλότερες από αυτές που παράγονται από τη συμβατική κτηνοτροφία.
Η Κομισιόν χορήγησε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων USD το 2021 στη Nutreco και τη Mosa Meat, δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κρέατος που καλλιεργείται σε εργαστήριο.
Αν και οι δύο αυτές εταιρίας ισχυρίζονται ότι προσπαθούν για μεγαλύτερη βιωσιμότητα, ποτέ δεν απέδειξαν ότι αυτά τα προϊόντα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, κάτι που η παραπάνω μελέτη έδειξε τώρα ότι είναι ψευδές.
Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν:
-Αν μπορεί να διευκρινίσει εάν η χρηματοδότηση της παραγωγής κρέατος με βάση τα ζωικά κύτταρα συνάδει με τους στόχους της για την κλιματική ουδετερότητα, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55 % έως το 2050.
-Αν πιστεύει ότι χρειάζονται νέοι κανόνες, διαφορετικοί από τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τα νέα τρόφιμα, για την παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr