Ο σημερινός κυβερνήτης, Ινιάτσιο Βίσκο, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Reuters.
Η κυβέρνηση διαδραματίζει βασικό ρόλο στον διορισμό του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο μιας περίπλοκης διαδικασίας που απαιτεί διαβούλευση με το κύριο εσωτερικό όργανο της τράπεζας και έγκριση από τον αρχηγό του κράτους, εν προκειμένω την Τζόρτζια Μελόνι.
Το Ανώτατο Συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε την υποψηφιότητα του Πανέτα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα. Όπως αναφέρει το Reuters, o 63χρονος Πανέτα πέρασε περισσότερες από τρεις δεκαετίες στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας και υπηρέτησε ως υποδιοικητής προτού προαχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στις αρχές του 2020.
Ήταν ευρέως διαδομένο ότι θα αντικαταστήσει τον Βίσκο, παρόλο που η θητεία του στη Φρανκφούρτη λήγει στο τέλος του 2027. Χαρακτηρίζεται νομισματικό «περιστέρι» (σ.σ. υπέρ μίας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, σε αντίθεση με τα επονομαζόμενα «γεράκια»), παρόμοιο με τον Βίσκο, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 2011.
Η κίνηση του Πανέτα θα ανοίξει μια θέση στο 6μελές συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο πάντα περιλάμβανε εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης -- Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας -- αν και δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι αυτό πρέπει να συμβαίνει.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Πιέρο Τσιπολόνε, ο οποίος συμμετέχει στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ιταλίας, είναι ο πρώτος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Πανέτα στη Φρανκφούρτη. Ο Τσιπολόνε, ο οποίος εντάχθηκε στην Τράπεζα της Ιταλίας το 1993, έχει επίσης εργαστεί για την Παγκόσμια Τράπεζα και ήταν οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε το 2018-2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr