Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ενεπλάκη ευθέως στη διαπραγμάτευση, αλλά έβαλε ως διαμεσολαβητή τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο τελευταίος έπεισε τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ναβάλει τέλος στην επέλαση προς τη Μόσχα.
Η συμφωνία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο περιλαμβάνει τρεις βασικούς όρους.
Πρώτος όρος η... εξορία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία χωρίς όμως να του ασκηθεί καμία ποινική δίωξη. O επικεφαλής της Βάγκνερ "σώζει" τη ζωή του και θα είναι "φιλοξενούμενος" του Λουκασένκο.
Επίσης, οι στρατιώτες της Βάγκνερ που δεν συμμετείχαν στην ανταρσία θα υπογράψουν συμβόλαια με το ρωσικό στρατό και θα συνεχίσουν να υπηρετούν χωρίς κυρώσεις.
Τέλος, στη συμφωνία προβλέπεται πως δεν πρόκειται να διωχθούν όσοι μισθοφόροι της Wagner ή άλλοι μαχητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Reuters οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές ήταν να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Πούτιν προωθεί επίσης «σημαντικές αλλαγές» στην ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Mεταξύ αυτών, είναι και η αντικατάσταση του σημερινού υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γκερασίμοφ.
Συγκεκριμένα, ο Πούτιν φέρεται να «θυσίασε» τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ, ώστε να δεχθεί ο Πριγκόζιν την πρόταση συμφωνίας που μετέφερε ο Λουκασένκο για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Τι σημαίνει η συμφωνία αποκλιμάκωσης για τον Πριγκόζιν
Ο Μάικλ Ο' Χάνλον, ειδικός στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, αναφέρει στο BBC ότι αυτή η συμφωνία «έχει νόημα» επειδή η κατάσταση στη Ρωσία είχε γίνει «εξαιρετικά επικίνδυνη» όσον αφορά τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
«Η ιδέα ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να προκαλέσει μια ευρεία μαζική εξέγερση εναντίον του Πούτιν αποτελεί πραγματικά ένα παραμύθι», εξηγεί ο O'Hanlon.
Ωστόσο, πρόκειται για μια «άκρως κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή» στη Ρωσία, σχολιάζει ο O'Hanlon.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr