Όπως τονίζεται, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας και σημαντικό μέρος της οικονομίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στην υποχρέωση λογοδοσίας από όσους βρίσκονται στην εξουσία.
Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ολοένα και πιο ανησυχητικές τάσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως τεκμηριώνεται στις ετήσιες εκθέσεις κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε άλλα εργαλεία όπως το Media Pluralism Monitor.
Υπενθυμίζεται ότι, δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, ο ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (EMFA), που προτείνει ένα νέο σύνολο κανόνων για την προώθηση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την ΕΕ και θα τροποποιήσει την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.
Στόχος, όπως λέγεται, είναι να αποτραπεί η πολιτική παρέμβαση στις συντακτικές αποφάσεις και να διασφαλιστεί η διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.
Η προτεινόμενη πράξη επιδιώκει να προστατεύσει τους δημοσιογράφους από την υποχρέωση να αποκαλύπτουν τις πηγές τους και από τη χρήση spyware εναντίον τους. Θέτει επίσης απαιτήσεις για συστήματα μέτρησης κοινού και διαφανή κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Το περιεχόμενο πολυμέσων θα προστατεύεται καλύτερα από την κατάργηση διαδικτυακού περιεχομένου και θα δημιουργηθεί νέος ευρωπαϊκός συμβούλιο για τις υπηρεσίες πολυμέσων.
Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο έκθεσης παρουσιάστηκε στην επιτροπή CULT στις 26 Απριλίου 2023 και η ψηφοφορία και η έγκριση στην επιτροπή CULT έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2023.
Μετά θα χρειασθεί έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και η σύμφωνη γνώμη Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να γίνει εφαρμόσιμος ο νέος Νόμος.
Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr