Το WEF εκτιμά ακόμα ότι θα χρειαστούν 169 χρόνια για να επιτευχθεί οικονομική ισότητα παγκοσμίως και 162 χρόνια για την πολιτική ισοτιμία.
Το συνολικό χάσμα μεταξύ των φύλων – που μετρά την ισότητα ανδρών και γυναικών στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, της υγείας και της εκπαίδευσης – έκλεισε μόλις κατά 0,3% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση «Global Gender Gap Report 2023» του WEF.
Ο Δείκτης Χάσματος των Φύλων του WEF μετρά την ισότητα των φύλων σε 146 χώρες και σε τέσσερις τομείς: Συμμετοχή στην οικονομία και ευκαιρίες, εκπαιδευτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση. Η συνολική ισότητα έχει βελτιωθεί κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που το WEF παρουσίασε τον δείκτη για πρώτη φορά, το 2006.
Ενώ η έκθεση δείχνει πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και ανοδικές επιδόσεις στις κατηγορίες της υγείας και επιβίωσης καθώς και της πολιτικής ενδυνάμωσης, στον τομέα της οικονομίας καταγράφηκε κάποια οπισθοδρόμηση, με το WEF να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια «μεταπανδημική κρίση».
Μόνο εννέα χώρες έχουν κλείσει τουλάχιστον το 80% του χάσματος τους. Πρόκειται για την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Νικαράγουα, τη Ναμίμπια και τη Λιθουανία. Για 14η χρονιά, η Ισλανδία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων, καθώς έχει κλείσει το 91,2% της διαφοράς της, σύμφωνα με το WEF.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην 43η, με βαθμολογία ισοτιμίας 74,8%, καθώς έπεσαν στη συνολική κατάταξη από πέρυσι (όταν ήταν στην 27η θέση με ισοτιμία 76,9%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 93η θέση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr