Ως ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μπλίνκεν είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Κρατικό Σύμβουλο και υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πριν από τις συνομιλίες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είδαν ελάχιστες πιθανότητες στο να υπάρξει πρόοδος στον μακρύ κατάλογο των διαφορών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, οι οποίες αφορούν από το εμπόριο και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συγκρατήσουν την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών μέχρι το καθεστώς της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν και των ζητημάτων του Πεκίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων για να μειωθεί ο κίνδυνος εσφαλμένης αντίληψης και εσφαλμένων υπολογισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
{https://twitter.com/SecBlinken/status/1670463674471915520}
Ο Μπλίνκεν «έθεσε μια σειρά από ζητήματα που προκαλούν ανησυχία, καθώς και ευκαιρίες για διερεύνηση συνεργασίας σε κοινά διακρατικά ζητήματα με τη ΛΔΚ όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται», πρόσθεσε ο Μίλερ στη δήλωσή του.
Παράλληλα, είπε ότι ο Μπλίνκεν κάλεσε τον Τσιν να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον «για να συνεχίσουν τις συζητήσεις και συμφώνησαν να προγραμματίσουν μια αμοιβαία επίσκεψη σε μια αμοιβαία κατάλληλη στιγμή».
Ο Μπλίνκεν, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, είναι ο πιο υψηλά ιστάμενος στην κλίμακα κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.
Μπλίνκεν και Τσιν είχαν ένα σύντομο διάλογο όσο ήταν μπροστά οι κάμερες, με τον Τσιν να ρωτά τον Μπλίνκεν στα αγγλικά για το μακρύ ταξίδι του από την Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια έδωσαν τα χέρια μπροστά σε μια κινεζική και μια αμερικανική σημαία. Αφού μπήκαν στην αίθουσα συσκέψεων, ούτε ο Μπλίνκεν ούτε ο Τσιν έκαναν σχόλια μπροστά σε δημοσιογράφους στους οποίους επετράπη η πρόσβαση για σύντομο χρονικό διάστημα. Η συνάντησή τους διήρκεσε 5μιση ώρες, είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μετά ακολούθησε δείπνο εργασίας.
Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Hua Chunying, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, έγραψε στο Twitter πάνω από μια φωτογραφία του Τσιν και του Μπλίνκεν που δίνουν τα χέρια: «Ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να βοηθήσει να κατευθύνουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ πίσω σε αυτό που συμφώνησαν οι δύο Πρόεδροι στο Μπαλί».
{https://twitter.com/SpokespersonCHN/status/1670327062991900673}
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν και ο Σι πραγματοποίησαν τις πολυαναμενόμενες πρώτες face-to-face συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 τον περασμένο Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας, συμμετέχοντας σε συνομιλίες για την Ταϊβάν και τη Βόρεια Κορέα, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν για πιο συχνή επικοινωνία.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι και πιθανώς με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη ότι πρωταρχικός στόχος του Μπλίνκεν ήταν να δημιουργήσει ανοιχτούς και ανθεκτικούς διαύλους επικοινωνίας για να διασφαλίσει ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση.
Σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές αναμένουν ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει το υπόβαθρο για συναντήσεις μεταξύ Σι και Μπάιντεν σε πολυμερείς συνόδους κορυφής αργότερα μέσα στο έτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr