Επικαλούμενη Αμερικανούς ερευνητές, η έκθεση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένες πληροφορίες για το πρότζεκτ, καθώς έγινε σε συνεργασία με ερευνητές από τον κινεζικό στρατό, ο οποίος το χρηματοδοτούσε και αναζητούσε βιολογικά όπλα.
Η έκθεση των Sunday Times ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είχε αρχίσει να ψάχνει για την προέλευση του ιού Sars το 2003. Προσέλκυσε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το ινστιτούτο συμμετείχε σε επικίνδυνα πειράματα για κορονοϊούς που συγκέντρωσε από σπηλιές νυχτερίδων στη νότια Κίνα. Αρχικά, τα ευρήματα (των πειραμάτων) δημοσιοποιήθηκαν και το ινστιτούτο υποστήριξε ότι οι σχετικοί κίνδυνοι ήταν δικαιολογημένοι καθώς η εργασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων και δυνητικά βιολογικών όπλων.
Γρήγορα στο 2016, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο τύπο κορονοϊού σε ένα ορυχείο στο Μοτζιάνγκ στην επαρχία Γιουνάν, όπου άνθρωποι είχαν πεθάνει από συμπτώματα παρόμοια με του Sars.
Και αντί να προειδοποιήσει τον κόσμο, η Κίνα δεν ανέφερε αυτούς τους θανάτους. Η έκθεση ανέφερε ότι ο ιός που βρέθηκε εκεί αναγνωρίζεται πλέον ως το μόνο μέλος της άμεσης οικογένειας του Covid που είναι γνωστό ότι υπήρχε πριν από την πανδημία. Μεταφέρθηκε στο Ινστιτούτο της Γουχάν και το πρότζεκτ των επιστημόνων του έγινε απόρρητο.
Αμερικανοί ερευνητές είπαν ότι το απόρρητο πρόγραμμα ήταν να κάνει τους ιούς πιο μολυσματικούς για τον άνθρωπο, πρόσθεσε η έκθεση. Οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτό οδήγησε στη δημιουργία του Covid και ότι διέρρευσε στη Γουχάν μετά από ένα εργαστηριακό ατύχημα.
«Έχει γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν συμμετείχε στη δημιουργία, τη διαρροή και τη συγκάλυψη της πανδημίας του Covid-19», είπε ένας από τους ερευνητές.
Τον Νοέμβριο του 2019, ερευνητές που εργάζονταν σε αυτά τα πειράματα νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα που μοιάζουν με Covid και οι συγγενείς τους πέθαναν.
Η Κίνα εμποδίζει τους ξένους ειδικούς να διερευνήσουν την πηγή της πανδημίας
Η έκθεση των Sunday Times επεσήμανε επίσης ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες που προσπαθούσαν να εντοπίσουν την πηγή της πανδημίας εμποδίστηκαν στη διερεύνηση από την Κίνα. Η Άλις Χιουζ, Βρετανίδα ειδικός στις νυχτερίδες, ήταν καθηγήτρια στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών που επιβλέπει το Ινστιτούτο της Γουχάν. Η Χιουζ δούλευε στα ορυχεία. Είπε ότι της απαγορεύτηκε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την έρευνά της και ότι την παρακολουθούσε το Πεκίνο. Οι περιορισμοί την ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Κίνα και να μετακομίσει στο Χονγκ Κονγκ.
Οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες
Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο έβγαιναν από τα lockdown, οι ερευνητές των ΗΠΑ είχαν πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβαινε στην Κίνα πριν από την εμφάνιση του Covid. Η έκθεση ανέφερε ότι σε πάνω από δώδεκα ερευνητές δόθηκε πρόσβαση σε «μεταδεδομένα, πληροφορίες τηλεφώνου και πληροφορίες Διαδικτύου» από υποκλοπές που συνέλεξαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το σκιερό πρότζεκτ για τους ιούς των ορυχείων στο Ινστιτούτο της Γουχάν χρηματοδοτούνταν από τον κινεζικό στρατό. Σε ξεχωριστή έκθεση, οι ερευνητές του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσαν: «Παρότι παρουσιάζονται ως πολιτικό ίδρυμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφανθεί ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έχει συνεργαστεί σε δημοσιεύσεις και μυστικά έργα με τον κινεζικό στρατό. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έχει συμμετάσχει σε διαβαθμισμένη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών πειραμάτων σε ζώα, για λογαριασμό του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017».
Στον κινεζικό στρατό δόθηκαν επίσης θέσεις ευθύνης στο ινστιτούτο. Ένας από τους ερευνητές είπε ότι ο λόγος για τον οποίο συγκαλύφθηκε η υπόθεση Mojiang οφείλεται στο στρατιωτικό απόρρητο που σχετίζεται με την επιδίωξη του στρατού για δυνατότητες διπλής χρήσης σε βιολογικά βιολογικά όπλα και εμβόλια.
Ο στρατός είχε δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τους ιούς, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανά βιοόπλα, ανέφερε επίσης η έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr