Η Ερκάν, ως νέα Διοικήτρια της Τράπεζας, αναμένεται να έχει ρόλο-κλειδί στις προσπάθειες τόνωσης της τουρκικής οικονομίας, που έχει πληγεί βαθιά το τελευταίο διάστημα.
Η 41χρονη έχει μακρά καριέρα στις ΗΠΑ, σε θέσεις που έχουν να κάνουν με οικονομικές υπηρεσίες, τις επενδύσεις, το risk management, την τεχνολογία, και την ψηφιακή καινοτομία, αν και στη γεννέτειρά της δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1982 από μηχανικό πατέρα και μια μητέρα που τη δίδαξε φυσική και μαθηματικά. Φοίτησε σε ένα από τα κορυφαία κρατικά σχολία της Χώρας το Istanbul High School και αποφοίτησε δεύτερη στη χρονιά της.
Σπούδασε μηχανική στο Πανεπιστήμιο Bogazici, ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της Τουρκίας, και συνέχισε με διδακτορικό στην επιχειρησιακή έρευνα και τη χρηματοοικονομική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών το 2006.
H Eρκάν ολοκλήρωσε αργότερα επιχειρηματικά προγράμματα στο Harvard Business School και στο Stanford Graduate School of Business το 2015 και το 2016, αντίστοιχα.
Οι στελεχικές της θέσεις
Η ίδια εντάχθηκε στην παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ως συνεργάτης το 2005 και μέχρι το 2011 είχε διοριστεί ως διευθύνουσα σύμβουλος.
Εντάχθηκε στην First Republic Bank το 2014, όπου έγινε συν-διευθύνων σύμβουλος το 2021.
Το 2018, συμπεριλήφθηκε στους καταλόγους Under 40 από την Crain New York Business και τους San Francisco Business Times, οι οποίοι σημείωσαν ότι η Erkan ήταν η μόνη γυναίκα κάτω των 40 ετών που κατείχε τίτλο προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου σε μία από τις 100 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.
Είναι υποστηρικτής του Εθνικού Συνασπισμού Παρθεναγωγείων, με τον οποίο ίδρυσε πρόσφατα το Πρόγραμμα Υποτροφιών Hafize Gaye Erkan First Republic για νεαρές γυναίκες και κορίτσια.
Τι σημαίνει ο διορισμός της ίδιας και του Σιμσέκ στο τιμόνι της τουρκικής οικονομίας
Τον Ιούνιο του 2022, η Eρκάν διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Greystone, μιας εταιρείας χρηματοδότησης και επενδύσεων ακινήτων με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν όρισε τον Μεχμέτ Σίμσεκ, υπέρμαχο των πολιτικών της ορθόδοξης οικονομίας, ως υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας.
Ο διορισμός σήμανε την απομάκρυνση από τις ευρέως θεωρούμενες ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό και η Ερκάν αναμένεται να συμβάλει με τη σειρά της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr