Όπως υποστηρίζει, κάθε μέρα, πάρα πολλά απούλητα προϊόντα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, επειδή αυτό είναι φθηνότερο από πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως οι φιλανθρωπικές δωρεές.
Επικαλούμενη την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι η αξία των κατεστραμμένων ηλεκτρονικών ειδών και ενδυμάτων στην ΕΕ θα ανέλθει σε 71,29 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα.
Βέβαια, διευκρινίζει, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιδιώκει να δώσει κίνητρα για πιο βιώσιμα αποτελέσματα αλλά, σε πολλά κράτη μέλη οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ όταν δωρίζουν ένα προϊόν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ η καταστροφή προϊόντος είναι χωρίς ΦΠΑ. Αυτό το πρόσθετο κόστος καθιστά ακριβό για τους λιανοπωλητές να δωρίσουν απούλητο απόθεμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις σε μεγάλη κλίμακα.
Το 2021, η Επιτροπή αναμόρφωσε το σύστημα συντελεστών ΦΠΑ επιτρέποντας στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες. Ο Επίτροπος Gentiloni επιβεβαίωσε στην απάντησή του στην κοινοβουλευτική ερώτηση E-003465/2019 ότι η οδηγία της ΕΕ για τον ΦΠΑ επιτρέπει στα κράτη να αφαιρέσουν πλήρως το κόστος ΦΠΑ για φιλανθρωπικές δωρεές. Ορισμένα κράτη έχουν εφαρμόσει τέτοια ελάφρυνση ΦΠΑ. Πολλοί άλλοι δεν έχουν.
Ποια δράση, λοιπόν, σχεδιάζει η Κομισιόν για να άρει τις ασυνέπειες μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ για τον ΦΠΑ και το περιβάλλον και να ενθαρρύνει τα κράτη να αξιοποιήσουν τις επιλογές εξουδετέρωσης του ΦΠΑ που θα επέτρεπαν τη δωρεά των απούλητων προϊόντων σε αναγνωρισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις, χωρίς να προκαλέσουν πρόσθετο κόστος ΦΠΑ για τον δωρητή;
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr