Σε δήλωσή του, το Ταμείο ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ενέκρινε το τετραετές πρόγραμμα Extended Fund Facility, ύψους 15,6 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία τον περασμένο Μάρτιο, επιτρέποντας πρόσθετη στήριξη από δωρεές ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ είπε ότι οι επιδόσεις της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της συμφωνίας, ήταν ισχυρές και πληρούνταν όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης για τους στόχους στα τέλη Απριλίου. Τηρήθηκαν επίσης οι διαρθρωτικοί δείκτες αναφοράς έως τα τέλη Μαΐου.
«Συνολικά, η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα διατηρήθηκε, χάρη στη συνετή χάραξη πολιτικής και τη συνεχή και έγκαιρη εξωτερική υποστήριξη», δήλωσε το Ταμείο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής αναθεώρησης στη Βιέννη.
Παράλληλα, αναβάθμισε τις προοπτικές του για το ΑΕΠ της Ουκρανίας το 2023 σε ανάπτυξη από 1% έως 3% έναντι της πρόβλεψης του Μαρτίου που έκανε λόγο για από συρρίκνωση 3% έως ανάπτυξη 1%, με το νέο πρόγραμμα δανείων να στηρίζει την οικονομία.
Ωστόσο, οι προκλήσεις συνεχίζουν να έχουν «καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία», ανέφερε το ΔΝΤ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας παραμένει πολύ υψηλό, απαιτώντας μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες που καλύπτονται από εξωτερικές επιχορηγήσεις και δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
«Η προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους υπό τους υπάρχοντες περιορισμούς χρηματοδότησης θα συνεχίσει να απαιτεί από τις αρχές να αντιμετωπίσουν δύσκολες πολιτικές αντισταθμίσεις», είπε το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής νέων μέτρων που ενδέχεται να διαβρώσουν τα φορολογικά έσοδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr