Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC και την Ana Botín, εκτελεστική πρόεδρο του ισπανικού ομίλου Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ έχει αξία όσο οι εννέα ή οι δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Από την άλλη, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καλύτερα επίπεδα στα συμβόλαια ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης, που αφορούν την ασφάλιση για τους κατόχους ομολόγων μιας εταιρείας απέναντι στη χρεοκοπία, και έτσι οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος πιστεύουν πως ο κίνδυνος του χρέους είναι χαμηλότερος από τις πιο ισχυρές αμερικανικές τράπεζες.
Όπως τόνισε η ίδια, «στην Ευρώπη είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση όσον αφορά τα κεφάλαια, την εποπτεία ρευστότητας, την προστασία των δεδομένων των πελατών μας. Αλλά χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη ικανότητα για να στηρίξουμε την ανάπτυξη, ώστε να είμαστε πιο κερδοφόροι».
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια θεμελιώδης επανεξέταση του τι θέλουμε να είναι οι τράπεζες στη νέα οικονομία σε έναν κόσμο που χρειάζεται ανάπτυξη. Και η εξεύρεση αυτής της ισορροπίας είναι πραγματικά σημαντική μεταξύ του να είμαστε συνετοί -δεν λέμε ότι πρέπει να υποχωρήσουμε από αυτό, αλλά και να είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη», συνέχισε η Botín.
Από την πλευρά του, ο Davide Serra, CEO της Algebris Investments, επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «ασφαλέστερες, ισχυρότερες, φθηνότερες» από τις αμερικανικές, δίνοντας έμφαση στον υψηλότερο δείκτη ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Κατά κάποιον τρόπο οι τράπεζες στις ΗΠΑ βελτιστοποιούν περισσότερο την καταθετική τους βάση. Και τώρα που η Fed διατηρεί υψηλότερα επιτόκια, οι πελάτες θέλουν απλώς να πληρώνονται για τις καταθέσεις τους. Έτσι έχουν επιλογές με τις αγορές χρήματος ή με τη διακίνηση μετρητών».
«Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι η ευκαιρία είναι ξεκάθαρη. Για τις ισχυρές τράπεζες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ -με την Ευρώπη πολύ, πολύ πιο ελκυστική- υπήρξε μηδενική εκροή καταθέσεων, κανένα πρόβλημα», σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr