Οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη νότια περιοχή της Νότιας Αμερικής προκάλεσαν σοβαρή ξηρασία τον περασμένο χρόνο, επηρεάζοντας τις καλλιέργειες στη γειτονική παραγωγό σιτηρών Αργεντινή και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα αγροκτήματα.
Στην Ουρουγουάη, η λειψυδρία είναι η χειρότερη των τελευταίων 74 ετών, σύμφωνα με αξιωματούχους. Επηρεάζει την παροχή σε χιλιάδες νοικοκυριά και οδηγεί σε κακή ποιότητα νερού.
«Ανησυχώ που βασιζόμαστε στη βροχή ως τη μόνη απάντηση», είπε η Βανέσα Φλέιτας έξω από το σχολείο του παιδιού της στο Μοντεβιδέο που είχε κλείσει νωρίς λόγω έλλειψης πόσιμου νερού για τους μαθητές. «Κάνει ασυνήθιστη ζέστη για αυτή την εποχή του χρόνου», συμπλήρωσε.
Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή Paso Severino, η οποία εξυπηρετεί περισσότερο από το ήμισυ των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουρουγουάης, βρίσκεται σε «ιστορικά χαμηλά», σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ύδρευσης Obras Sanitarias del Estado (OSE), περίπου στο 10% της χωρητικότητας.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει περίπου 6,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, πολύ μακριά από τον μηνιαίο μέσο όρο των 60 εκατομμυρίων. Για την τροφοδοσία της πρωτεύουσας χρειάζονται καθημερινά περίπου 650.000 κυβικά μέτρα.
Οι ασθενείς βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες «δεν άλλαξαν τις προοπτικές», ανέφερε ο ΟΣΕ, αν και προβλέπονται κάποιες βροχές για αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι χρειάζονται 50 χιλιοστά βροχής καθημερινά έως τον Ιούνιο για να αρχίσουν να ανακάμπτουν τα επίπεδα της δεξαμενής.
Η μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού στην κύρια δεξαμενή της χώρας ανάγκασε τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης στα τέλη Απριλίου να αναμείξει τις προμήθειες με νερό από τις εκβολές του Ρίο ντε λα Πλάτα, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα νατρίου και χλωρίου.
«Οι πελάτες μου δεν εμπιστεύονται αυτό που βγαίνει από τη βρύση», είπε ο καταστηματάρχης Ραμόν Αρτεάγκα στο κέντρο του Μοντεβιδέο, όπου οι καθημερινές πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού στο κατάστημά του έχουν δεκαπλασιαστεί από την αρχή της έλλειψης νερού.
Η οργή του κόσμου για τη λειψυδρία κορυφώνεται με διαδηλώσεις στους δρόμους που προγραμματίζονται στην πρωτεύουσα την Τετάρτη.
Ο Φεντερίκο Κράιμερμαν, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΣΕ είπε ότι ευθύνονται οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η κακή διαχείριση των προμηθειών και η έλλειψη κρατικών επενδύσεων. Το νερό για ανθρώπινη κατανάλωση ανταγωνίζεται επίσης την καλλιέργεια σόγιας, τη κτηνοτροφία και τη δασοκομία, πρόσθεσε.
Το γραφείο του προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters. Είπε ότι αξιολογεί πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας δεξαμενής για τη μείωση της αλατότητας του τοπικού πόσιμου νερού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr