Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες των πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου κατέστησαν σαφές στο Πεκίνο τη στάση τους σε πολλά θέματα που εγείρουν προβληματισμούς, όπως η κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό και την Ταϊβάν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε για την απειλή από την «όλο και πιο αυταρχική» Κίνα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο σημερινής ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το BBC, στο επίκεντρο των συζητήσεων της G7 βρέθηκε το Πεκίνο, το οποίο φαίνεται ότι δεν φοβάται να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις σε χώρες που το έχουν δυσαρεστήσει. Αυτό περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα, όταν η Σεούλ εγκατέστησε ένα αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, και την Αυστραλία κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης περιόδου ψυχρών σχέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησύχησε ιδιαίτερα όταν η Κίνα μπλόκαρε τις λιθουανικές εξαγωγές αφού η χώρα της Βαλτικής επέτρεψε στην Ταϊβάν να δημιουργήσει de facto πρεσβεία εκεί.
Οι ηγέτες της G7 έκαναν λόγο για έναν «οικονομικό καταναγκασμό» από την πλευρά της Κίνας, κάνοντας λόγο για την ανησυχητική άνοδο. Αυτός ο εξαναγκασμός, είπαν, επιδιώκει «να υπονομεύσει τις εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές και θέσεις των μελών της G7 καθώς και των εταίρων σε όλο τον κόσμο».
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και να μειώσουν την έκθεσή τους στην Κίνα. Επίσης κάλεσαν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της επιχείρηση και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.
Ωστόσο, από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο ανέφερε ότι η G7, παραβλέποντας τις ανησυχίες της Κίνας, επιτέθηκε στο Πεκίνο και ενεπλάκη στις εσωτερικές του υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της Ταϊβάν, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr