Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερεύνα, «κοιτάζοντας πίσω μετά τη λήψη της απόφασης, οι προηγούμενες διαρροές συνήθως δεν μετακίνησαν τα επιτόκια της αγοράς πιο κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα της πολιτικής». «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά καλό θα ήταν να αγνοούν τέτοιου είδους μη αποδιδόμενες ανακοινώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις».
Όπως σημειώνουν οι FT, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προσπαθήσει ναμειώσει τις διαρροές από τότε που ανέλαβε τη θέση του Μάριο Ντράγκι, τον Νοέμβριο του 2019, προτρέποντας τους συναδέλφους της που καθορίζουν τα επιτόκια να μην εκφράζουν διαφωνίες σχετικά με τις αποφάσεις πολιτικής κατά την προετοιμασία των συνεδριάσεων ή αμέσως μετά από αυτές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους FT, η έκθεση τονίζει ότι «οι διαρροές είναι πιο συχνές όταν η συζήτηση για την πολιτική είναι πιο αμφιλεγόμενη – όταν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής».
Οι διαρροές «συχνά αντιστρέφουν τις προηγούμενες τάσεις της αγοράς στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια», πηγαίνοντας αντίθετα με τις προσδοκίες του κοινού για τις αποφάσεις πολιτικής. Συχνά οι δημόσιες δηλώσεις των μελών της ΕΚΤ που καθορίζουν τα επιτόκια «μετριάζουν τον αντίκτυπο των διαρροών», αντιστρέφοντας μέρος του αντίκτυπου τους στην αγορά.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαρροές «δεν έχουν ουσιαστική επίδραση στις αποφάσεις πολιτικής και συνήθως δεν μειώνουν την ευελιξία της πολιτικής». Πρόσθεσαν ότι «πολλές διαρροές απλώς προσθέτουν θόρυβο στη συζήτηση και μεταβλητότητα στις αγορές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr