Μιλώντας σε μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των ευρωπαϊκών κρατών μελών της Μεσογείου, μια συνάντηση που πραγματοποιείται στη Μάλτα, η Σίμσον τόνισε ότι η περιοχή της Μεσογείου διαδραμάτισε κομβικό ρόλο ώστε να βοηθηθούν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθούν σε μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και μεγάλων δυσκολιών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το σχέδιο REPowerEU – έναν μηχανισμό βοήθειας των χωρών για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση – ως απάντηση στις αναταράξεις της αγοράς ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Το σχέδιο είχε στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.
«Ένα χρόνο μετά, μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ενέργεια απέτυχε και το πιο σημαντικό, μακροπρόθεσμα, είναι ότι έχουμε επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε η Σίμσον.
{https://twitter.com/KadriSimson/status/1659129564554055680}
Η Επίτροπος υπογράμμισε τις δυνατότητες της Μεσογείου να αναπτύξει τεχνολογία πλωτών μονάδων αιολικής ενέργειας, με την Σίμσον να υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είχε ετοιμάσει έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει την έκκλησή της για καινοτομία στην πλωτή τεχνολογία ως μέρος του προγράμματος Horizon για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.
«Δεν έχουμε εξέλθει ακόμη από την ενεργειακή κρίση και η χρονιά που έρχεται θα συνεχίσει να εγείρει προκλήσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται να γίνει ακόμη καλύτερη σε ό,τι αφορά την ενθάρρυνση της δικής της βιομηχανίας για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ώστε να επιτύχει τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα την ενεργειακή ανεξαρτησία της», συμπλήρωσε η ίδια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr