Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, o οργανισμός σημείωσε ότι ο συνδυασμός τόσο υψηλών επιπέδων χρέους και αυξανόμενων επιτοκίων αύξησε το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους, πυροδοτώντας ανησυχίες σχετικά με τη μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στα πιο περιοριστικά επίπεδα από την οικονομική κρίση του 2008-09, μια πιστωτική κρίση θα προκαλούσε υψηλότερα ποσοστά πτωχεύσεων και θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες εταιρίες ζόμπι» — που ήδη πλησιάζουν περίπου το 14% των εισηγμένων στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ», ανέφερε το IIF, στην τριμηνιαία έκθεσή του Global Debt Monitor.
«Στα σχεδόν 305 τρισεκατομμύρια δολάρια, το παγκόσμιο χρέος είναι τώρα 45 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από το επίπεδο πριν από την πανδημία και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς», ανέφερε το IIF.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές χρέους, ιδιαίτερα εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σημειώνει η έκθεση.
Το συνολικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ άνω των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 250% του ΑΕΠ, από 75 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Η Κίνα, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ινδία και η Τουρκία ήταν οι μεγαλύτεροι ανοδικοί συνεισφέροντες.
Στις ανεπτυγμένες αγορές, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr