Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές κατοικιών στη Βιέννη παρουσίασαν πτώση 12,2% από το υψηλό που παρουσίασαν τον περασμένο χρόνο, ενώ στη Στοκχόλμη υποχώρησαν 6,4%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στον αντίποδα, οι τιμές κατοικιών σε Μαδρίτη, Μιλάνο και Ζυρίχη παρουσίασαν άνοδο.
Όσον αφορά στην εικόνα στις υπόλοιπες χώρες, στην Ιρλανδία, τα τελευταία στοιχεία για το Δουβλίνο δείχνουν μείωση τον Μάρτιο κατά 2,4%. Η ιρλανδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων ανακούφισης των ενυπόθηκων δανείων για να βοηθήσει τους καταναλωτές που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Στη Γερμανία, παρά την έλλειψη κατοικιών οι τιμές στο Βερολίνο έχουν επίσης υποχωρήσει, μειούμενες κατά 1% τον Απρίλιο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι σταθερά για δύο ή πέντε χρόνια, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Βρετανοί θα αναγκαστούν να τα αναχρηματοδοτήσουν φέτος, γεγονός που βάζει τέλος στις ετήσιες αυξήσεις στο Λονδίνο.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι αγορές κατοικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται σε αποκλίνουσες τροχιές, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων πλήττει σκληρά ορισμένες περιοχές, ενώ η έλλειψη προσφοράς και ζητήματα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση υποστηρίζουν άλλες.
Η πανδημία Covid-19 έχει επίσης επηρεάσει τις τιμές των κατοικιών καθώς τα lockdown ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μετακομίσουν σε μεγαλύτερα σπίτια. Επίσης, ορισμένες κυβερνήσεις εφάρμοσαν κίνητρα αγοράς για να στηρίξουν τις οικονομίες.
Γενικότερα, αυτό που δείχνουν τα στοιχεία του City Tracker είναι ότι οι περιοχές που ταρακουνήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την τρέχουσα ύφεση, ενώ οι πόλεις που ανέκαμψαν χάρη σε μια δεκαετία φθηνού χρέους υποφέρουν περισσότερο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr